IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е в окото на енергийната криза, но това не е толкова страшно

Европейската икономика намалява потреблението на газ, без да губи производителността си

13:30 | 19.12.22 г. 18
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Енергийната криза, предизвикана от Русия, обхваща Европа в последните месеци, но анализаторите са объркани какъв е точно ефектът, пише The Wall Street Journal.

Икономиката не се справя чак толкова зле, колкото се очакваше - в петък (16 декември) бяха публикувани данни, че PMI индексът в еврозоната забавя спада си, а още по-важното е, че ситуацията в Германия започва да показва признаци за подобрение. Най-голямата европейска икономика беше и една от най-зависимите от руския природен газ.

Според оценките на FactSet икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4% през последното тримесечие на 2022 г. и с още 0,3% през първите три месеца на 2023 г., тоест валутният съюз ще мине през рецесия. Но последните статистически данни носят надеждата, че тя ще бъде по-лека от прогнозите. Рискът остава по-голям за Европа, отколкото за САЩ, където домакинствата спестиха повече средства по време на пандемията и енергийната зависимост е много по-слаба.

Нещо повече - изглежда енергийните помощи, които отпускат европейските правителства, дават резултат и мерките смекчават удара от загубата на руския тръбен газ.

Реално страните от ЕС се конкурираха за покупката на газ, за да запълнят националните си газохранилища и това доведе до повишаване на цената на суровината. През август беше записан рекорд от 350 евро за мегаватчас. Днес (19 декември) цената на природния газ на TTF в Нидерландия падна до ниво от 108 евро за мегаватчас.

Резервите от газ в страните от ЕС са на такова ниво, че вероятността Европа да остане без суровината през зимните месеци е малка, въпреки че всичко зависи от температурите. Германия например започва зимата със запълнени до 90% газохранилища, спрямо 54% през миналата зима. Тогава "Газпром" отказа да изпълни ангажимента си и да напълни съоръженията, което беше първият сигнал за намеренията на Русия да предизвика криза в Европа.

Но реално кампанията за ограничаване на потреблението вече дава резултат - според оценките на базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel потреблението на газ в Европа е намаляло с 23% през ноември. Това е станало факт благодарение на усилията за подобряване на енергийната ефективност в индустрията и не води до загуба на производителност.

Например през ноември в Германия промишленото производство се е свило с около 1% на годишна база, а потреблението на газ намалява с 32 на сто, сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Чиста работа. Избърсали всичко. А трябваше да има 16 коментара. Ами защо просто не забранят коментарите? Ще си опростят работата и половината екип може да бъде уволнен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още