IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната намалява за шести пореден месец през декември

Има забавяне в темпа на понижение, отчитат от S&P Global

13:02 | 16.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в еврозоната намалява за шести пореден месец през декември, въпреки че темпът на спад става по-умерен за вече втори пореден месец насред забавеното намаление в поръчките и подобряващите се условия на доставки, показват предварителните данни на S&P Global, публикувани на сайта на американската корпорация.

За периода разходите на фирмите са нараснали с най-бавния си темп от 1,5 години насам, но въпреки това цялостните нагласи остават нетолкова оптимистични, отразявайки средата на поскъпващата издръжка на живот, покачващите се лихви и на несигурност заради войната в Украйна.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) е нараснал за втори пореден месец през декември от 47,8 пункта до 48,8 пункта, като е достигнал четиримесечен връх, показват предварителните данни на S&P Global. Въпреки че показателят е останал под нивото от 50 пункта, отчитащо понижение, за шести пореден месец, темпът на влошаване се забавя.

Леко подобрение се отчита в производствения сектор, където бизнес активността достига 47,8 пункта (47,1 пункта през ноември), или 3-месечен връх. В сектора на услугите PMI индексът е на ниво от 49,1 пункта (след 48,5 пункта през ноември), покачвайки се до 4-месечен връх.

Що се отнася до представянето на различните страни членки на еврозоната, „спадът е бил широкоразпространен“, посочват експертите в своето проучване, като допълват, че единствено във Франция е отчетено значително влошаване на условията. В Германия, най-голямата европейска икономика, темпът на понижение също се забавя както в производствения, така и в сектора на услугите, с което PMI индексът се покачва за втори пореден месец от 46,3 пункта през ноември до 48,9 пункта през декември.

„Въпреки че последващият спад в бизнес активността през декември сигнализира голяма възможност за рецесия, проучването също така намеква, че всеки спад ще бъде по-лек от вероятно очакваното преди няколко месеца. Данните за четвъртото тримесечие са в съответствие със спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от под 0,2% на тримесечна база“, посочи главният бизнес икономист на S&P Global Market Intelligence Крис Уилямсън.

„Перспективите за инфлацията са особено окуражаващи, като (проблемите на) веригите на доставки се подобряват за пръв път от началото на пандемията и разходите на фирмите нарастват със значително по-бавен темп“, допълни експертът, като посочи, че подобряващите се перспективи за инфлацията са предимно сигнал за спада в търсенето.

Ден по-рано Европейската централна банка (ЕЦБ) забави темпа на парично затягане до половин процентен пункт, с който лихвата по депозитите се покачи от 1,5% до 2%, или най-високото си ниво от края на 2009 г. насам. С този ход, който бе в съответствие с очакванията, общото парично затягане от юли насам достигна 2,5 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още