IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Профсъюзът на ЕЦБ: Не сме доволни от увеличението на заплатите

Финансовата институция отхвърля и други искания, като допълнителни почивни дни в края на годината, каза вицепрезидентът на IPSO

14:20 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на служителите в Европейската централна банка (ЕЦБ) са разочаровани, че планираният ръст на заплатите няма да компенсира инфлацията, която понастоящем е пет пъти над целта от 2%, пише Bloomberg.

Профсъюзът на ЕЦБ – познат като Организацията за международни и европейски обществени услуги (IPSO) – иска повишението на заплатите да се промени от 4,07%, което трябва да влезе в сила през 2023 г. То е предшествано от увеличение от 1,48% за 2022 г. - под половината от темпа на растеж на потребителските цени в Германия през миналата година.

„Не сме доволни“ от предложението, каза Карлос Боулс, вицепрезидент на IPSO. “На фона на инфлацията в Германия и еврозоната, която ще е вероятно около 8,5% тази година, това означава значителна загуба на покупателната способност“, допълни Боулс.

Ако реалните доходи са по-ниски от миналата година, каза той, „това вреди на морала на служителите, както и на тяхното доверие към институцията“.

„Търкането“ сред редиците на ЕЦБ се случва, докато регулаторът се опитва да проучи широката икономика за признаци на ускорен ръст на заплатите – движение, което би поддържало безпрецедентната инфлация в еврозоната висока за по-дълго време.

Миналия месец управителят Кристин Лагард каза, че ръстът на заплатите „се ускорява“, като предупреди, че спирала цени-заплати ще се окаже „саморазрушителна“ и че ще попречи на производствения капацитет на икономиката.

Боулс обаче репликира с проучване на Международния валутен фонд (МВФ), според което по-бързото покачване на номиналното заплащане не е „задължително признак, че има спирала цени-заплати“.

ЕЦБ не е единствената централна банка с такива драми в края на годината. Служителите в централната банка на Бразилия стачкуваха в знак на недоволство, а скромното увеличение на заплатите подчертава предизвикателството, пред което е изправена Японската центрлана банка (ЯЦБ), докато се опитва да съживи инфлацията и икономиката.

Това не е първият път, в който от IPSO се опитват да апелират за по-високи заплати. През май Лагард отхвърли тези искания, като заяви, че всяка промяна трябва да бъде "разумна".

Боулс отхвърля методологията на ЕЦБ за изчисляване на повишението на заплатите, която се базира на случващото се в централните банки в еврозоната и в други институции в Европейския съюз (ЕС).

Той обаче даде и възможни варианти за компромис.

"Искаме поне преговори за нашите заплати, но ЕЦБ не е отворена за това", каза той, като допълни, че институцията не желае и да одобри предложения от нефинансов характер, като допълнителни почивни дни в края на годината.

"Ако подходът чрез преговори за намиране на компромис продължи да бъде отхвърлян от ЕЦБ, ще трябва да обмислим протестни действия в началото на следващата година", заплаши вицепрезидентът.

Представител на ЕЦБ отказа да коментира исканията, но посочи, че процесът на банката "следва предварително определена методология" и "отразява динамиката при заплатите в други институции", като се прилага "за целия персонал".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още