IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Европа изненада с по-голям ръст от първите оценки

България е в челната десетка по ръст на БВП на тримесечна база

13:25 | 07.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Европа се е разраснала повече от първоначално обявеното през третото тримесечие, изпращайки положителен сигнал към Европейската централна банка (ЕЦБ) за своята устойчивост въпреки инфлацията и лихвените повишения.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е нараснал с 0,3% спрямо второто тримесечие, докато на годишна база повишението е било в размер на 2,3%. Икономиката на Европейския съюз (ЕС) се е разраснала с 0,4% спрямо предходното тримесечие и с 2,5% спрямо третото тримесечие на 2021 г., съобщи европейската статистическа служба Евростат в сряда.

Ръст на БВП на Европа през третото тримесечие. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Ръст на БВП на Европа през третото тримесечие. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

За сравнение – предварителните оценки на Евростат бяха за 0,2% тримесечен ръст и за двата блока, докато годишният ръст на еврозоната бе 2,1%, а на ЕС – 2,4%.

Лидери по ръст спрямо периода април-юни са Ирландия (2,3%), Кипър (1,3%) и Малта (1,3%), като в челната десетка се нарежда и България на седма позиция с ръст на БВП от 0,6% на тримесечна и 3,3% на годишна база.

На дъното са Естония, Латвия и Словения със спадове от по съответно 1,8%, 1,7% и 1,4%.

България е в челната десетка по ръст на БВП на тримесечна база през периода юли-септември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат България е в челната десетка по ръст на БВП на тримесечна база през периода юли-септември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Според официалната статистика крайното потребление на домакинствата е имало положителен принос към БВП и за еврозоната, и за ЕС, като и в двата региона той се е равнявал на 0,4 процентни пункта.

Друг добър сигнал е, че БВП на еврозоната и на ЕС е бил със съответно 2,2% и 2,8% над нивата, отчетени през последното тримесечие на 2019 г. - последната пълна година преди избухването на пандемията от коронавирус.

Данните по всяка вероятност са добра новина за ЕЦБ, чието последно за годината заседание предстои да се състои следващата седмица. Централните банкери ще вземат предвид днешната статистика - заедно с тази за забавянето на инфлацията в еврозоната до 10% през ноември - при вземането на решение за покачването на лихвите.

Отделно днешната статистика показа ръст на заетостта с 0,3% в еврозоната и с 0,2% в ЕС на тримесечна база. Спрямо третото тримесечие на 2021 г. Увеличението е било в размер на съответно 1,8% и 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Некой амбразурчик да се пльосне на баламатума с апокалиптична контра прогноза ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още