IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в Европа записа най-дългата серия спадове от рецесията след дълговата криза

Продажбите на дребно на Стария континент намаляха под натиска на все още високата инфлация

14:34 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната записа най-продължителната си серия на спадове в петте месеца до края на ноември от рецесията в периода 2011-2013 г. насам, предизвикана от дълговата криза в блока, показват данните на S&P Global в понеделник.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната е намалял за пети пореден месец през ноември, като това е била най-дългата серия на спадове от рецесията след дълговата криза. Лекото подобрение от 47,3 пункта през октомври до 47,8 пункта през ноември обаче не може да засенчи все още устойчивото отрицателно равнище на показателя, който е под границата от 50 пункта, разделяща повишение от понижение.

През миналия месец продукцията е намаляла както при производителите, така и в сектора на услугите. Въпреки че низходящото движение при производителите е забавило своя темп спрямо октомври, секторът на услугите е записал най-рязкото си понижение от февруари 2021 г.

Влошените условия на търсене отново са натежали значително върху икономическата активност в блока, като същевременно енергийната криза е потиснала производството сред някои компании.

„Общият PMI индекс е намалял за всички страни членки на еврозоната, за които данните са налични, за пръв път от май 2020 г.“, отбелязват експертите в проучването. През ноември Германия е била лидер по най-лошо представяне, докато Франция и Ирландия са записали първите си понижения от февруари 2020 г.

„Петото поредно месечно понижение допринася за вероятността еврозоната да изпада в рецесия. Въпреки това настоящото намаление остава умерено, като облекчението в цялостния темп на намаление през ноември означава, че брутният вътрешен продукт (БВП) на региона може да се свие с едва 0,2%“, обясни Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

По думите му обаче данните носят и някои признаци на достигнат връх на инфлацията - разходите за материали са нараснали рязко, но с най-бавния си темп от септември 2021 г., докато фабричните цени са нараснали с най-бавния си темп от три месеца.

„На фона на данните, които също така носят признаци за достигнат връх на инфлацията, натискът върху търсенето от покачващите се цени също трябва да започне да отслабва в следващите месеци, ако се изключат тежките климатични условия през зимата, което намеква, че рецесията може да кратка и сравнително лека“, допълни Уилямсън.

Отделно проучване показа в понеделник, че продажбите на дребно в Европа са намалели през октомври, докато инфлационният натиск е продължил да оказва влияние върху потребителските нагласи. На месечна база продажбите на дребно в Европейския съюз (ЕС) са се свили с 1,7% през октомври, а в еврозоната – с 1,8 на сто, съобщи европейската статистическа служба Евростат. За сравнение – през септември бе налице повишение от по 0,8% и за ЕС, и за еврозоната.

Спрямо октомври 2021 г. понижението е било в размер на 2,7% за еврозоната и 2,4% за ЕС.

Продажби на дребно в Европа през октомври. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Продажби на дребно в Европа през октомври. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Предварителните оценки на Евростат обаче показаха, че инфлацията в еврозоната се е забавила до 10% през ноември, след като месец по-рано тя бе 10,6%. Това може да спомогне за връщането на възходящото движение в търговията на дребно заедно с голямото пазаруване в подготовка за коледните празници.

Статистиката ще е и ключов фактор за следващото решение на Европейската централна банка (ЕЦБ), чието последно заседание предстои да се проведе на 14-15 декември.

Що се отнася до България, продажбите на дребно в страната ни са намалели с 0,4% на месечна база, но са нараснали с 0,6% на годишна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още