IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ има последен шанс да насочи пазарните очаквания

Канада и Австралия ще са сред регулаторите, които ще дадат началото на месеца на централните банки

11:04 | 05.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Времето за Европейската централна банка (ЕЦБ) изтича. Следващите дни ще са последните, в които централните банкери ще може да насочат пазарните очаквания, като изпратят по-ясни сигнали какво смятат да направят на последното си за 2022 г. заседание за паричната политика. Ако управителят на ЕЦБ Кристин Лагард и нейните колеги не се възползват от все още силната светлина на прожекторите, последната част на постановката за паричната политика тази година може да завърши изненадващо за някои инвеститори и анализатори.

Предстои на 14-15 декември регулаторът да проведе последната си среща за размера на лихвения процент. Към момента депозитната лихва е на най-високото си ниво от 2009 г. насам, равнявайки се на 1,5%, след като от юли насам ЕЦБ започна цикъл на агресивно покачване на лихвите, а през октомври избра ход от 75 базисни пункта (б.п.).

Скорошните изказвания от ЕЦБ обаче навеждат на мисълта, че централните банкери може да не са толкова единни относно темпа, който следва да се предприеме оттук насетне, като се има предвид почти сигурната рецесия в еврозоната, надвисналият облак от енергийната криза и несигурността.

През миналата седмица Франсоа Вилроа дьо Гало от Френската централна банка подкрепи ход от 50 б.п., като направи футболен аналог.

Той обясни, че увеличение на лихвата до 2% би маркирало края на първото полувреме до достигането на нормализиране на лихвите в мач, достигнал повратна точка. „През второто полувреме лихвите ще продължат да се увеличават, но не мога да кажа докъде ще спре това“, допълни Дьо Гало.

Франсоа Вилроа дьо Гало, управител на Френската централна банка и член на ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Франсоа Вилроа дьо Гало, управител на Френската централна банка и член на ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

Янис Стурнарас, ръководещ централната банка на Гърция, също подкрепи по-умерен подход. „Последващите лихвени повишения трябва да са постепенни и да зависят от инфлационните перспективи, като същевременно се вземат предвид рецесионните рискове и влиянието върху финансовата стабилност“, допълни Стурнарас.

Управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел сподели мнението на гръцкия си колега, като посочи, че всяко решение трябва да се води от най-скорошните данни – предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат показаха забавяне на инфлацията в еврозоната до 10% през ноември.

„Ще имаме прогнозните ни оценки за 2023 г., 2024 г. и за пръв път и за 2025 г. Това ще бъде основата на нашето решение“, коментира Нагел. „Ясно е, че лихвените увеличения трябва да продължат“.

Самата Лагард даде по-неясно обяснение в края на ноември, когато каза, че „това още колко далеч трябва да стигнем и колко бързо ще зависи от обновените перспективи, устойчивостта на шоковете, реакцията на заплатите и инфлационните очаквания“.

От юли до момента ЕЦБ е покачила лихвите с общо 200 б.п.

Годишната инфлация в еврозоната забави своя растеж до 10% през ноември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат Годишната инфлация в еврозоната забави своя растеж до 10% през ноември. Източник: Европейска статистическа служба Евростат

Важен момент през декември ще е и решението на европейския регулатор за намаляването на притежаваните облигации на стойност почти 5 трлн. евро.

„Смятам, че ще е добре да започнем да свиваме баланса си през 2023 г.“, коментира Вилроа, като допълни, че ще е добре да се започне с програматa APP “през първата половина на годината, ясно, но внимателно и прогресивно“.

Нагел обаче каза, че ЕЦБ може би няма нужда от планирано намаление на притежаваните облигации, подчертавайки „достатъчната устойчивост“ на финансовите пазари.

„Ако не заменим падежиращите облигации в APP, нашите притежания ще се свият автоматично: месец по месец на база изтичане“, каза Нагел. „Пазарите би трябвало да могат да се справят с пасивното намаление от първото тримесечие на 2023 г.“, допълни банкерът.

„Намаляването на инфлацията в еврозоната подсилва нашето виждане, че ЕЦБ ще забави темпа на повишаване на лихвите на 15 декември от 75 б.п. до 50 б.п.. И все пак, всякакво усещане за облекчение в ЕЦБ ще бъде смекчено от факта, че основният натиск остава силен", смятат от Bloomberg Economics.

На фокус тази седмица ще са и данните за представянето на европейската икономика през третото тримесечие, заедно със статистиката за продажбите на дребно и бизнес активността. Лагард ще има няколко изказвания, заедно с други свои колеги, включително главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн.

На фокус обаче ще са и други регулатори, в т.ч. централните банки на Австралия, Канада, Бразилия и Индия, с чиито решения се дава началото на месеца на централните банки.

Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P. Решения на централни банки в следващите дни. Източник: Bloomberg L.P.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Седмицата ще започне с данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за услугите в Австралия, като същият се очаква в Япония и в Китай. Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард ще направи изказване. Информация за PMI индекса се очаква още в Европа, Русия, като на Стария континент ще има данни за продажбите на дребно през октомври, както и за инвеститорските нагласи.

Следобеда ще бъде публикуван индексът на мениджърите по поръчките за САЩ.

Във вторник ще стане ясно с колко са нараснали разходите на японските домакинства. Малко по-късно Австралийската централна банка ще вземе последното си за годината решение за паричната политика. През деня се очакват данни за PMI индекса в Германия, Франция и Великобритания, а следобеда САЩ и Канада ще публикуват статистика за търговския си баланс през октомври.

В сряда ще стане ясно с колко се е разраснала австралийската икономика през третото тримесечие, докато Китай ще публикува информация за износа си през ноември. Централната банка на Индия ще вземе решение за размера на лихвения си процент.

В Швейцария ще стане ясно нараснала ли е безработицата през ноември, а във Великобритания – с колко са поскъпнали жилищата през същия месец. Германия ще публикува статистика за промишленото си производство през десетия месец.

За региона на Европа се очакват данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие и за заетостта през същия период.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн ще направи изказване.

Канадската централна банка ще вземе решение за лихвения си процент, докато в САЩ се очакват данни за резервите на суров петрол и за пазара на труда.

Централната банка на Бразилия ще вземе решение за лихвите си.

В четвъртък Япония ще публикува данни за ръста на икономиката си в периода юли-септември. В Австралия ще стане ясно свил ли се е търговският баланс на страната през октомври. В САЩ се очаква традиционната ежеседмична статистика за молбите за помощи за безработни.

Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи изказване.

В последния работен ден от седмицата Китай ще публикува данни за инфлацията през ноември, а Великобритания – за инфлационните очаквания. Андреа Енрия от ЕЦБ ще направи изказване. САЩ ще публикуват статистика за производствената инфлация през ноември, докато в Русия се чака информация за потребителската инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още