IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейн: ЕЦБ вероятно няма да спре с лихвените повишения след декември

Трябва да внимаваме да не предизвикаме спирала цени-заплати, каза главният икономист на банката

21:49 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще продължи да покачва лихвите следващата година, за да се подсигури, че инфлацията ще се върне на целевото равнище от 2%. Това заяви главният икономист на ведомството Филип Лейн в понеделник, цитиран от Bloomberg.

"Не мисля, че последното лихвено увеличение ще е през декември", каза Лейн в интервю, публикувано на сайта на финансовата институция.

На въпрос за вероятността ЕЦБ да спре лихвените повишения, след като започне да свива баланса си, Лейн изрази мнение, че е "твърде рано, за да има твърде категорични виждания" по темата.

Той посочи, че при взимането на следващите си решения ЕЦБ ще трябва да вземе предвид, че досегашните лихвени повишения действат със забавяне.

От юли насам ведомството е покачило лихвите с общо 200 базисни пункта (б.п.), с което лихвата по депозитите достигна 1,5%, или най-високото ниво от 2009 г. насам. Следващото заседание на банката предстои в средата на декември, като очакванията са тя да продължи със затягането, но с по-бавен темп от 50 б.п. вместо досегашните 75 б.п.

Според Лейн дори да има рецесия в еврозоната, каквато прогнозират все повече икономисти, тя ще е "лека и краткотрайна". Той обаче предупреди, че и двете страни при договарянето на заплати трябва да са внимателни да не предизвикат спирала цени-заплати.

"Фирмите и служители трябва напълно да разберат, че инфлацията ще се върне към целта ни от 2% през тези години", обобщи Лейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още