IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер: ЕЦБ може да повиши лихвите до ограничаващо растежа ниво

Високата инфлация и причините зад нея изискват продължаване на нормализирането на паричната политика, каза Бощян Васле от ЕЦБ

20:23 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да повиши лихвата си до ниво, което ще сложи спирачки на икономическия растеж. Това заяви в понеделник членът на Управителния съвет на банката Бощян Васле, цитиран от Bloomberg.

"Високата инфлация и причините зад нея изискват продължаване на нормализирането на паричната политика", каза Васле, като допълни, че ЕЦБ "трябва да продължи постепенно да покачва лихвите, дори в територия, в която паричната политика няма да е просто неутрална, а ще стане по-ограничаваща".

От юли насам ведомството е покачило лихвите с общо 200 базисни пункта (б.п.), с което лихвата по депозитите достигна 1,5%, или най-високото ниво от 2009 г. насам. Следващото заседание на банката предстои в средата на декември, като очакванията са тя да продължи със затягането, но с по-бавен темп от 50 б.п. вместо досегашните 75 б.п.

Васле, който е ръкодовител на централната банка на Словения и е добре познат като ястреб* сред редиците на ЕЦБ, посочи, че лихвените повишения не са единственият инструмент на финансовата институция, като подчерта и други мерки, включително намаляване на баланса.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още