IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Банките трябва да се подготвят за ръст на лошите заеми

Поскъпване с 10% на издръжката на живот ще свие с 20% покупателната способност на най-бедните домакинства

19:46 | 15.11.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Банките в еврозоната може да отчетат ръст в проблемните заеми, докато ускоряващата се инфлация и покачващите се лихви свиват доходите на домакинствата, особено сред най-бедните в блока, предупредиха от Европейската централна банка (ЕЦБ) във вторник, цитирани от Ройтерс.

На фона на инфлацията в Европа, която достигна двуцифрено равнище през октомври, домакинствата "изгарят" спестяванията си, докато ръстът на заплатите все още не може да настигне този на цените.

"Симулираното въздействие върху качеството на активите на банките от края на 2022 г. е съществено макар и лошите заеми да са на исторически ниски нива, с низходяща оценка за ръст на дела на лошите заеми с 80 базисни пункта", предупреждават от ЕЦБ. Последните данни показаха, че делът на лошите заеми е 2,35% в края на второто тримесечие.

Според проучването на ЕЦБ банките в Италия, Португалия, Гърция и Кипър може да преминат през най-големия ръст на този тип заеми, докато Франция, Ирландия и Люксембург може да са сред страните, които ще се представят най-добре.

Проблемът е свързан почти напълно с домакинствата с ниски доходи, тъй като ръст от 10% на базисната издръжка на живот би могъл да доведе до 20% спад в покупателната им способност спрямо 5% спад за домакинствата със средни доходи.

Проблемът обаче е малко вероятно да е систематичен, тъй като домакинствата с ниски доходи имат дял от едва 13% от банковите задължения на домакинства в еврозоната. За сравнение - домакинствата с високи доходи са с дял от 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Kratun
преди 1 година
Ами да се подготвят тъпите банки от измислената пандемия те само увеличават печалбите си....След като цялата сбирщина от алчни, гнусни мошеници стоящи на върха на централните банки, печатаха ли печатаха и пак печатаха пари какво очаквате... Тежкото мина, страшното идва...Ако се верни данните, че света за 2 години е увеличил парите в обръщение с 40% всеки сам да си направи сметката колко трябва да е цената на хляба...Децентрализация или златен стандарт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Тия 70% "богати" европейци , предполагам сте ги обримчили с подобаващо високи кредити , така че да станат по- зле от "бедните" 13%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
70% са домакинствата с високи доходи, ама кой би казал колко от тях ще останат на работа в следващата 1г? Ами ако кризата продължи 2,3 или повече години?Хайде малко по-сериозно. Бъдете обективни. Знаем, трудно ви е и това се вижда в класациите за СВОБОДА НА СЛОВОТО в БГ, ама все пак не пречи да пробвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Ама как така ?Тука ни обясняват че сме остров на стабилността ??Днес пак имаше статия свързана с Инвестор ,Снежана Стойчева и Имоти.нет,отрочето на Инвестор,как нямало да има нищо,нямало предлагане и още и още опорки за стабилност на пазара на жилища ....в същото време от цял свят четем и виждаме новини за спадове и на имоти и на всичко...родната мафия не спи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
onezero007
преди 1 година
Дано да фалират преди да повлекат и нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Пена и Вуте са добросъвестни ама още не знаат.https://parliament.bg/bills/43/554-01-30.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още