IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ няма да избяга от проблема с двуцифрената инфлация

Банката може да получи пореден тласък да продължи с агресивното покачване на лихвите, докато Великобритания ще търси начин да си възвърне пазарното доверие

10:37 | 14.11.22 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) едва ли ще избяга от проблема си с двуцифрената инфлация, както вече стана веднъж след низходяща ревизия на данните за потребителската инфлация.

Предварителните изчисления на европейската статистическа служба Евростат показаха, че през октомври инфлацията в еврозоната се е ускорила от 9,9% (в предишното съобщение като 10%) до 10,7%. Предстои тази седмица да бъдат публикувани окончателните данни на Евростат, като очакванията са статистиката да потвърди предварително обявеното двуцифрено равнище на показателя.

Резултатът може единствено да даде тласък на ЕЦБ да продължи с агресивното парично затягане през декември, когато предстои последното за годината заседание на регулатора.

От юли досега банката е одобрила парично затягане в размер на 200 базисни пункта, с което лихвата по депозитите достигна 1,5% - най-високото ниво от 2009 г. насам.

Годишна инфлация в еврозоната през октомври. Източник: Евростат Годишна инфлация в еврозоната през октомври. Източник: Евростат

Устойчивото възходящо движение на инфлацията обаче може да мотивира централните банкери да прибегнат и до други инструменти на паричната си политика.

Инвеститорите се оглеждат за сигнали какви са плановете на ведомството на Кристин Лагард за значителния му баланс с нескромна стойност от близо 9 трлн. евро, от които почти 5 трлн. евро облигации бяха закупени по време на скорошните кризи.

Очакванията са следващия месец ЕЦБ да обяви ключови насоки, по които да стане т. нар. количественото затягане - процес на продажба на държавни ценни книжа (ДЦК) от дадена централна банка, чиято основна цел е увеличаване доходността на ДЦК, свиване на икономическата активност, а оттам забавяне на инфлацията.

Първите данни тази седмица ще покажат движението на инфлацията в Испания, Франция, Италия и Великобритания. Очаква се още статистика за икономическите нагласи, продажбите на дребно, а с тях и изказвания на централни банкери, в т.ч. на представители на ЕЦБ, на Английската централна банка (АЦБ), на Федералния резерв на САЩ, на Канадската централна банка и други.

Вниманието на пазарите ще бъде насочено и към Великобритания, която тази седмица ще направи опит да поправи фискалните си проблеми и да си възвърне доверието на пазарите, след като представеният от бившия премиер Лиз Тръс план за подкрепа на икономиката – включващ данъчни промени – разбуни духовете в края на септември и предизвика отлив от британски облигации.

В четвъртък предстои финансовият министър на страната Джереми Хънт да представи бюджета за 2023 г. През уикенда Хънт предупреди, че се предвиждат данъчни увеличения и свиване на правителствените разходи.

Той подчерта, че не желае да влошава очакваната рецесия, но ще трябва да покаже, че може да намали бюджетния дефицит, който нарасна след пандемията и руската инвазия в Украйна.

"Не искаме да правим неща, които биха могли да влошат рецесията", каза Хънт. "От друга страна, ако не направим нищо, ако не покажем, че сме сериозни за намаляването на дълга ни... лихвите ще се повишат и ще има рецесия, която ще е по-лоша", допълни финансовият министър на страната.

Ден преди представянето на бюджета статистиката ще покаже ускорила ли се е допълнително потребителската инфлация в Обединеното кралство, след като през септември тя достигна 10,1% на годишна база, връщайки се обратно на 40-годишния си връх. Медианните прогнози в анкета на Bloomberg показват нов рекорден размер от 10,7% през октомври спрямо същия месец на 2021 г.

"АЦБ вероятно няма да се чувства комфортно да си махне крака от спирачката, докато инфлацията при услугите не покаже признаци на забавяне под дългосрочното си средно равнище", прогнозират от Bloomberg Economics.

Освен инфлацията, през седмицата се очакват данни и за продажбите на дребно във Великобритания, както и за промените на пазара на труда. В САЩ също се очаква статистика за търговията на дребно, заедно с производствената инфлация, след като миналата седмица стана ясно, че потребителските цени в страната са се покачили с 6,3% на годишна база през октомври, забавяйки леко движението си от 6,6%, отчетени през септември.

Ето какво още ще следим в следващите дни:

Седмицата ще започне с данни за производствената инфлация в Швейцария, последвана от статистика за промишленото производство в Европа през септември. Същия ден редица представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направят изказвания, в т.ч.Фабио Панета, Андреа Енрия, Луис де Гиндос и др.

Под светлината на прожекторите ще попаднат и централните банкери на Канада, САЩ, Германия, и Швейцария, от които също се очакват коментари.

Във вторник ще бъдат публикувани предварителните данни за ръста на японската икономика и частното потребление през третото тримесечие на годината, докато в съседна Южна Корея ще стане ясно с колко е нараснал износът през окотмври. Австралийската централна банка ще публикува протоколите от последното си заседание. През това време в Китай се очаква статистика за промишленото производство, продажбите на дребно и безработицата.

В Европа се очакват първите данни за инфлацията през октомври в Испания и Франция, а институтът ZEW ще публикува своя доклад за икономическите нагласи в Германия. Във Великобритания се очаква статистика за пазара на труда.

За региона на Европа се очакват още данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие, както и за търговския баланс през септември.

В ранния следобед САЩ ще публикуват статистика за производствената си инфлация.

В сряда ще стане ясно ускорил ли се е темпът на инфлацията във Великобритания през октомври, като същите данни се очакват и за Италия.

По-късно през деня САЩ ще публикуват статистика за продажбите на дребно през октомври, докато в съседна Канада ще стане ясно с колко се е ускорила инфлацията през същия месец.

Следобед ръководителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли ще направи изказване пред финансовата комисия на английския парламент във връзка с инфлацията и икономическите перспективи. По-късно управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард също ще направи коментар, заедно с представители на Федералния резерв на САЩ. През деня ще бъде публикувана и традиционната статистика за щатските резерви на суров петрол.

Русия ще публикува данни за ръста на БВП през третото тримесечие.

Четвъртият ден от седмицата ще започне със статистика за износа на Япония през октомври, докато в Австралия се очакват данни за пазара на труда. В Италия ще стане ясно свил ли се е търговският баланс на страната през септември.

Може би най-много внимание ще получи статистиката за инфлацията в Европа през октомври, след като предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха ускоряване до 10,7%.

Великобритания ще представи бюджета си за догодина и се очаква изказване на главния икономист на АЦБ Хю Пил.

В САЩ ще стане ясно увеличил ли се е броят на разрешителните за строеж и с колко са нараснали молбите за помощи за безработни.

Статистиката в петък ще покаже ускорила ли се е допълнително инфлацията в Япония през октомври, какви са били потребителските нагласи във Великобритания през ноември и увеличили ли са се продажбите на дребно.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи изказване, заедно с ръководителя на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
До: rattenИстината е полезна:До два часа след като спре грешката на Министерствата на финансите от еврозоната се прекратява развитието на сегашната инфлация в еврозоната. Днес се употребява създаващ щети метод за работа на Министерствата на финансите от еврозоната. Европейската грешка е водеща причина за сегашната инфлация в еврозоната. Заради неправилността правителствата от еврозаната имат сегашните дългове. ЕЦБ не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация в еврозонат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Plana za vustanie i ustoichivost ,i CPI sa sinonimi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 1 година
митев, чакаме те за коментар тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още