IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се върна на двуцифрено равнище от 10,1%

Най-голям двигател на повишението е било поскъпването на храните и безалкохолните напитки

10:46 | 19.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната инфлация във Великобритания се върна на двуцифрено равнище от 10,1% през септември, след като храните поскъпнаха с най-бързия си темп от 1980 г. насам, пише Ройтерс.

С движението показателят се върна на 40-годишния си връх, след като през август растежът се забави до 9,9%. Очакванията на икономистите за септември бяха малко по-оптимистични – за ниво от 10 на сто.

Инфлацията във Великобритания се ускори обратно до 40-годишния си връх. Източник: Bloomberg L.P Инфлацията във Великобритания се ускори обратно до 40-годишния си връх. Източник: Bloomberg L.P

Най-голям двигател на ръста е било поскъпването на храните и безалкохолните напитки, чиито цени са се покачили с 14,5% спрямо септември 2021 г. - най-голямото увеличение от април 1980 г. Според данните на статистическата служба поскъпване е отчетено и в хотелиерските услуги.

„Днешните данни подчертават заплахата, че инфлацията продължава да е силна дори с отслабването на икономиката“, каза Пол Дейлс, главен икономист за Великобритания в Capital Economics.

След публикуването на статистиката новият британски финансов министър Джереми Хънт заяви, че правителството ще постави като приоритет помощта за най-уязвимите.

„Правителството ще постави като приоритет помагането на най-уязвимите, докато осигурява по-голяма икономическа стабилност и подкрепя дългосрочния растеж, който ще помогне на всички“, каза Хънт в свое изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още