IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания изненада със спад през август

Отчетени са понижения както в сектора на производството, така и в този на услугите

11:04 | 12.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Икономиката на Великобритания неочаквано се е свила през август, записвайки спад от 0,3% - данни, които подчертават предизвикателството пред премиера Лиз Тръс да ускори икономическия растеж, пише Ройтерс.

Освен това, ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през юли е бил ревизиран в посока надолу до 0,1% след първоначално съобщеното увеличение от 0,2%. Смята се, че икономиката на страната се е върнала към размерите си малко преди да избухне пандемията от коронавирус, докато преди това се твърдеше, че тя е с 1,1% на тези нива, допълват от статистическата служба на Великобритания (ONS).

Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за нулев растеж през осмия месец на годината.

"Икономиката се е свила през август, като има отчетени спадове както в производството, така и при услугите. Заедно с малката низходяща ревизия на юлския растеж, като цяло икономиката се е свила през последните три месеца", коментира главният икономист на ONS Грант Фицнър.

В трите месеца до август понижението е било в размер на 0,3 на сто.

Фицнър подчерта "забележителния спад" в производствения сектор и по-високото от обичайното ниво на поддръжка на петролния и газовия сектор в Северно море, което е забавило продукцията.

Британската икономика изглежда е напът да се забави рязко, докато инфлацията вреди на домакинствата, а Английската централна банка (АЦБ) продължава с паричното затягане. Новият пакет мерки на Тръс - включващ и данъчни намаления - целеше да подкрепи икономиката, но вместо това предизвика хаос на финансовите пазари и завиши очакванията колко бързи ще са ходовете на АЦБ за лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 1 година
Сега Великобритания употребява неправилен основен метод за държавни финанси. Неправилната финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация във Великобритания.Английската централна банка няма компетентност за прекратяване на сегашната инфлация във Великобритания.Ако не е грешката при публичните финанси правителството на Великобритания нямаше да има сегашните дългове. С подобрен основен метод за великобритански държавни финанси е с устойчиво развитие на Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още