IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ разширява покупките на облигации в опит да успокои пазара

Ходът е направен само ден, след като регулаторът увеличи лимита за размера дневни покупки на държавни ценни книжа

10:40 | 11.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) ще разшири програмата си за покупка на облигации в опит да възстанови реда на хаотичния облигационен пазар на страната, пише CNBC.

"Днес банката заявява, че ще разшири обхвата на дневните си операции на покупка на държавни облигации, като той ще включва покупките на облигации, свързани с индекси (за разлика от традиционните облигации, тези се различават по това, че шестмесечните плащания по купоните и тези по главницата са обвързани с Общия индекс на цените на дребно - б.а.)", става ясно от заявление на сайта на АЦБ.

"Дисфункцията на този пазар, заедно с перспективите от самоподсилваща се динамика на продажби с цени значително под пазарните, представляват значителен риск за финансовата стабилност на Великобритания", посочват от ведомството на Андрю Бейли.

Промяната влиза в сила от днес (11 октомври) и ще важи до 14 октомври (петък), когато се очаква да бъде сложен край на програмата.

Ходът маркира второто разширение в схемата на АЦБ, след като в понеделник регулаторът увеличи лимита за размера за дневните покупки на държавни ценни книжа (ДКЦ). Програмата бе започната на 28 септември, след като безпрецедентните разпродажби на ДКЦ увеличиха риска от срив на множество пенсионни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още