IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ ще купува без ограничение държавни облигации в опит да стабилизира пазара

Ако нервността на пазара продължи или се влоши, ще има значителен риск за финансовата стабилност на Великобритания, посочват от банката

14:40 | 28.09.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) заяви в сряда, че ще започне да купува неограничено количество дългосрочни държавни облигации, считано от днес до 14 октомври, за да стабилизира финансовите пазари, като отделно ще отложи програмата си за продажба на облигации, която трябваше да започне следващата седмица, предава Ройтерс.

"Ако дисфункционалността на пазара продължи или се влоши, ще има значителен риск за финансовата стабилност на Обединеното кралство", написаха от банката в свое изявление. "Това ще доведе до неоправдано затягане на финансовите условия и до намаление на кредитните потоци към реалната икономика".

От ведомството посочиха, че с покупките се цели да се възстанови порядъкът на пазарните условия. "Тези покупки ще бъдат осъществени в какъвто и да е било мащаб, за да се постигне този резултат". 

По-рано през деня доходността по 30-годишните британски облигации надмина 5% за пръв път от 2002 г., докато резките разпродажби от миналата седмица продължиха. След изявлението на АЦБ доходноста спадна, като към 14:15 ч. българско време тя е 4,62%.

От финансовата институция поясниха, че ще продадат облигациите веднага щом пазарните условия са се стабилизирали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
baba_meca
преди 1 година
GB сесга = BG през 90те. У нас затова въведоха валутният борд. Точно заради такова безконтролно печатане на пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Sad
преди 1 година
Това дали трябва да се тълкува като опит за стабилизиране на пазара, или като опит за манипулиране на пазара? Такива интервенции обикновено са краткотрайни и преследват някакви политични цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още