IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш зам.-председател на АЦБ: Извънредна среща на банката би била логична

Ако се свика такова заседание, ще трябва да се предприемат значителни действия, каза Чарли Бийн

13:09 | 27.09.22 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Би било логично, ако Английската централна банка (АЦБ) бе свикала извънредно заседание миналата седмица на фона на случващото се на пазарите. Това стана ясно от думите на бившия заместник-управител на банката Чарли Бийн, цитиран от Ройтерс.

"В този случай, ако все още бях в банката в ролята си на заместник-управител, със сигурност щях да съветвам управителя, че смятам, че това е един от тези случаи, в които може би щеше да е логично (да се свика заседание)", каза Бийн в интервю за радио BBC.

"Ключовото е, че ако се свика (такова заседание), трябва да се предприемат значителни действия".

В понеделник (26 септември) на пазарите имаше спекулации, че АЦБ може да свика извънредно заседание, след като британският паунд поевтиня до рекордно ниска стойност спрямо щатския долар. Причина за движенията е представеният миналата седмица от британското правителство план, който цели да даде тласък на икономиката. Той включва и данъчни намаления, които предизвикаха опасения сред ивнеститорите, че ще струват десетки милиарди, които ще бъдат покрити чрез нов дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още