IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Инфлационните очаквания достигнаха най-високото си ниво в историята

Движението затвърждава необходимостта от продължително парично затягане от банката

22:17 | 15.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлационните очаквания на гражданите в Обединното кралство за предстоящата година са достигнали най-високото си ниво в историята, показа проучване на Английската центрлна банка (АЦБ) в четвъртък, цитирано от Ройтерс.

Инфлационните очаквания са достигнали 4,9%, след като през май те бяха на ниво от 4,6%. Това е най-високото ниво, откакто се води такава статистика от 1999 г. насам.

Проучването е било проведено в периода 5-8 август, малко преди новият премиер на страната Лиз Тръс да обяви планове за таван на сметките за домакинства на енергия.

Дългосрочните очаквания - които се следят по -отблизо от АЦБ - обаче са намалели от 3,5% през май до 3,1% през август.

По-рано през седмицата стана ясно, че поевтиняването на петрола е спомогнало за забавянето на инфлацията във Великобритания през миналия месец, когато тя е паднала от 40-годишния си връх.

Потребителските цени в страната са нараснали с 9,9% на годишна база през август, след като месец по-рано те се увеличиха с 10,1%. Очакванията на икономистите бяха за забавяне до 10 на сто.

Следващото заседание на АЦБ предстои да се състои на 22 септември, като очакванията са регулаторът отново да одобри ход от половин процентен пункт увеличение на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още