IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Енергийният пакет може да охлади инфлацията в краткосрочен план

Поскъпването на газа представлява 10 пр.п. от прогнозирания ръст на инфлационните нива до над 13%, изтъква главният икономист на АЦБ

15:38 | 07.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дългосрочното въздействие върху инфлацията на правителствената енергийна помощ на стойност милиарди паунда във Великобритания ще бъде от ключово значение за определяне на движението на лихвените проценти, заяви главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил, цитиран от Bloomberg.

В изявление пред парламента Пил посочи, че замразяването на сметките за енергия на настоящите нива за потребителите може да окаже низходящ ефект върху инфлацията в по-краткосрочен план спрямо актуалните прогнози.

Все пак главният икономист подчерта, че „краткосрочното въздействие може да не е най-важното нещо сега от гледна точка на паричната политика“.

„Някои от последиците от подкрепата за доходите на домакинствата ще стимулират търсенето в икономиката и – при равни други условия – вероятно ще доведат до малко по-ускорена инфлация“, изтъква Пил.

Коментарите му подчертават трудностите, с които АЦБ ще се сблъска при оценката на мерките, за които министър-председателят Лиз Тръс сигнализира, че правителството ще предприеме в първите дни на нейното управление. Тръс обеща както пакет от мерки за ограничаване на разходите за енергия, така и значително намаляване на данъците, като това трябва да стимулира икономиката в момент, когато централната банка се опитва да овладее най-нажежената инфлация от четири десетилетия насам.

„Важният въпрос, от гледна точка на паричната политика, е какви ще са последиците от тези промени върху инфлацията в релевантния хоризонт на паричната политика?“, изтъкна Пил.

Покачващи се цени във Великобритания. Източник: Британска статистическа служба Покачващи се цени във Великобритания. Източник: Британска статистическа служба

Тръс, която пое поста от Борис Джонсън във вторник, е под натиск да предприеме бързи действия, за да предпази британските домакинства и предприятия от нарастващите разходи за енергия. Управителят на АЦБ Андрю Бейли обвини руския президент Владимир Путин за инфлацията, от която страда Обединеното кралство, и каза, че Русия, а не АЦБ, вероятно ще тласне Великобритания към рецесия.

Очаква се тази седмица Тръс да разкрие своя план за субсидиране на енергийните разходи на домакинствата и бизнеса, който може да струва до 200 млрд. паунда за 18 месеца, според правителствени документи, видени от Bloomberg.

Икономисти предполагат, че пакетът може да означава, че инфлацията вече е достигнала своя връх и може да се забави до 5% до следващия април, според изчисления на Barclays. Това е в рязък контраст с настоящата прогноза на АЦБ, според която инфлацията ще се ускори до 13% до края на годината. Goldman Sachs очаква, че инфлацията може да надхвърли 22%, ако цените на газа останат високи.

Кои фактори ускоряват допълнително инфлацията във Великобритания? Източник: Британска статистическа служба Кои фактори ускоряват допълнително инфлацията във Великобритания? Източник: Британска статистическа служба

Пил, бивш икономист на Goldman, заяви, че прогнозите на инвестиционната банка са един „правдоподобен“ резултат за инфлацията, въпреки че има много променливи, които биха могли да изместят крайния пик по един или друг начин.

Инвеститорите са почти сигурни, че АЦБ ще пристъпи към ново увеличение на лихвения процент с 50 базисни пункта следващата седмица, като залозите са разделени поравно между увеличение с половин процентен пункт и движение нагоре със 75 базисни пункта. Пазарите сигнализират, че основната лихва на АЦБ, която сега е 1,75%, ще достигне 4,5% в средата на следващата година.

Пил също изчислява, че скокът в цените на газа, както чрез преки, така и чрез косвени канали, представлява 10 процентни пункта от скорошния прогнозиран ръст АЦБ на инфлационните нива от 10,1% до малко над 13%.

Бейли каза от своя страна, че очаква изясняване на плана на правителството за енергийната криза, като подробностите за пакета се очаква да бъдат обявени тази седмица и че планът на Тръс ще помогне за стабилизиране на стойността на паунда и държавните облигации.

Британската икономика се свива през второто тримесечие. Източник: ONS Британската икономика се свива през второто тримесечие. Източник: ONS

В същото време той подчерта, че рецесията остава „най-вероятният изход“ от ситуацията.

Бейли отбеляза още, че пазарите на природен газ са били „подложени на стрес“.

Управителят на АЦБ заяви, че мандатът на централната банка ще бъде преразгледан при новия премиер. Той подкрепи идеята да се извършват прегледи „от време на време“.

„Но това не означава, че режимът се проваля. Изобщо не е така. Можем да научим много от опита”, добавя Бейли.

Както Тръс, така и новият министър на финансите Куаси Куартенг разкритикуваха АЦБ, че е позволила инфлацията да се повиши петкратно над целта от 2%.

Тръс намекна, че може да иска някаква форма на цел за парично предлагане като част от прегледа на мандата. Бейли отвърна, заявявайки: „Не мисля, че можете да използвате паричното предлагане в този смисъл“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още