IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се забави повече от очакваното през август

Поевтиняването на петрола е спомогнало низходящото движение на потребителските цени

11:02 | 14.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Поевтиняването на петрола е спомогнало за забавянето на инфлацията във Великобритания, която падна от 40-годишния си връх през август, пише Blooomberg.

Потребителските цени в страната са нараснали с 9,9% на годишна база през август, след като месец по-рано те се увеличиха с 10,1%. Очакванията на икономистите бяха за забавяне до 10 на сто.

За периода петролът е поевтинял с 6,8%, докато храните и дрехите са поскъпнали с по съответно 1,5% и 1,1%.

Растежът на инфлацията във Великобритания се забави повече от очакваното през август. Източник: Bloomberg L.P. Растежът на инфлацията във Великобритания се забави повече от очакваното през август. Източник: Bloomberg L.P.

Данните може да подсилят спекулациите, че инфлацията вече е достигнала своя връх, което би могло да облекчи част от натиска върху Английската централна банка (АЦБ). По всяка вероятност обаче за АЦБ предстои още работа - според икономисти предложените от премиера Лиз Тръс фискални стимули може да предотвратят допълнително забавяне в инфлацията през зимата, но ще я поддържат на високо равнище през голяма част от 2023 г.

"АЦБ продължава да е изправена пред нелекото предизвикателство да върне ценовия растеж към целевото равнище", казва Рейчъл Уинтър, партньор в Killik & Co. "Централните банкери вече намекнаха, че планират да увеличат лихвата отново следващата седмица, като се има предвид все още съществуващият ценови натиск", допълва Уинтър.

На последното си заседание АЦБ прогнозира, че през втората половина на годината инфлацията във Великобритания ще достигне връх от над 13%, докато очакванията на експертите в Bloomberg Economics са пикът да е 10,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
karadjata
преди 1 година
Аз лично очаквам Bank of England да повишат лихвите с 0.75% в тандем с ФЕД и ЕЦБ, но надали ще спасят паунда от поевтиняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още