IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиз Тръс: Работата на АЦБ е да овладее инфлацията

Евентуално управление на Тръс би представлявало катастрофа за Великобритания, смята шотландският първи премиер Никола Стърджън

17:20 | 04.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg L.P.
Лиз Тръс. Снимка: Bloomberg L.P.

В задълженията на Английската централа банка (АЦБ) попада и контрола над инфлацията, заяви Лиз Тръс, фаворит за спечелване на поста министър-председател на Обединеното кралство.

„Работата на АЦБ е да ограничи инфлацията. Междувременно трябва да направим всичко по силите си, за да помогнем на хората“, заяви тя пред BBC.

Тръс отказа да коментира дали ще подкрепи рязкото повишаване на лихвените проценти, като заяви, че силно вярва в независимостта на централната банка. Външният министър е фаворитът за заместник на Борис Джонсън и се очаква членовете на Консервативната партия да я посочат за свой лидер в понеделник.

По-рано тя посочи, че ще преразгледа мандата на АЦБ.

Не могат да бъдат изключени прекъсвания на електричеството тази зима във Великобритания предвид сериозността на кризата при енергийните доставки, заяви от своя страна претендентът за премиерския пост Риши Сунак в неделя.

Според него както режим на енергията, така и планираните прекъсвания на доставките на електроенергия са опции, които би обмислил, ако спечели изборите.

Покачващите се цени на електроенергията и газа, кризата при доставките и покачването на разходите за живот са основните непосредствени предизвикателства за новия премиер.

Тръс каза, че ще направи изявление в рамките на една седмица по въпроса за държавната помощ за потребителите относно високите сметки за енергия и дългосрочните доставки.

„Разбирам, че хората се страдат и бизнесът е загрижен“, споделя тя пред BBC. „Ще действам, ако бъда избрана“, добавя Тръс.

Тя също така ще се фокусира върху подобряването на енергийните доставки и ще разгледа по-нататъшното развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Тръс ще обърне внимание и на доставките на петрол от Северно море, които могат да бъдат засилени. Тя добави, че е отворена към увеличаване на офшорните вятърни проекти.

Въпреки че каза, че подкрепя постигането на въглероден неутралитет, приоритетът на Великобритания според Тръс трябва да бъде енергийната сигурност.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви от своя страна пред Sky News, че ако Тръс управлява съгласно предизборната си кампания, това ще бъде „катастрофа“ за Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още