IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бейли: АЦБ няма да се колебае в лихвените повишения

Банката следи случващото се на финансовите пазари много отблизо, каза управителят на ведомството

21:32 | 26.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) няма да се колебае да повишава лихвите, ако е необходимо, за да се достигне целевото инфлационно равнище от 2%. Това заяви в понеделник управителят на ведомството Андрю Бейли, цитиран от Ройтерс.

Той предупреди, че банката ще следи отблизо случващото се на финансовите пазари. По-рано през деня британският паунд падна до рекордно ниско дъно спрямо щатския долар, продължавайки губещата си серия от миналата седмица, след като британското правителство съобщи, че ще въведе данъчни намаления и инвестиционни инициативи в опит да подкрепи растежа.

"Банката следи случващото се на финансовите пазари много отблизо, като се имат предвид значителните промени в цената на финансовите активи", каза Бейли. "Комисията по парична политика (към банката) няма да се колебае да промени лихвите, ако е необходимо, за да върне инфлацията до целта от 2% по устойчив начин в краткосрочен план", допълни централният банкер.

 

 

 

Миналата седмица АЦБ одобри второ поредно лихвено увеличение от половин процентен пункт, а в понеделник имаше нарастващи спекулации сред финансовите пазари, че АЦБ ще вземе извънредно решение за още едно повишение.

След заседанието си миналия четвъртък (22 септември) АЦБ изтъкна, че ще продължи "да дава силни отговори, както е необходимо" към инфлацията, въпреки че икономиката на страната навлиза в рецесия.

Според АЦБ икономиката на Великобритания ще се свие 0,1% през третото тримесечие, което комбинирано с понижението от предходното тримесечие, е в съответствие с понятието за техническа рецесия.

"Ако перспективите предполагат по-устойчив инфлационен натиск, включително от по-силно търсене, Комисията по парична политика ще даде силен отговор, както е необходимо", посочиха от АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още