IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ одобри второ поредно лихвено увеличение от половин процентен пункт

Регулаторът продължава със смелите ходове на парично затягане въпреки забавилия се растеж на инфлацията

14:09 | 22.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) избра да остане предпазлива и одобри второ поредно лихвено увеличение от половин процентен пункт в четвъртък, става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

С увеличението нивото на основната лихва бе покачено от 1,75% до 2,25%. Досега регулаторът предприемаше по-малки стъпки в посока парично затягане, след като през миналия декември одобри лихвен ръст от 25 базисни пункта (б.п.). Оттогава ведомството на Андрю Бейли покачваше лихвите със същия темп, докато през август не ускори крачка до 50 б.п. Това бе и най-голямото лихвено увеличение от 27 години насам и първото такова, откакто банката получи независимост през 1997 г.

 

 

 

Причината - инфлацията в страната се ускори до над три пъти над целевото равнище на банката от 2%.

Последните данни за август показаха известно забавяне в растежа на потребителските цени, който обаче все още е е на високи равнища - 9,9% на годишна база.

Друго предизвикателство за регулатора са и инфлационните очаквания, които достигнаха най-високото си ниво в историята.

Паричните пазари са в очакване на големи ходове от АЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Паричните пазари са в очакване на големи ходове от АЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

За разлика от АЦБ, Федералният резерв на САЩ премина към стъпки от по 75 б.п. в началото на лятото, като в сряда одобри трето такова увеличение. Европейската централна банка (ЕЦБ) също избра отново да изненада пазарите по-рано през септември с такъв ход, като загатна, че в следващите месеци паричното затягане ще продължи.

Малко преди заседанието в четвъртък паричните пазари завишиха прогнозите си за пътя на паричната политика в Обединеното кралство, като са в очакване на 200 б.п. на затягане до края на годината - това означава, че в две от оставащите три заседания до края на годината (като се брои и септемрийското) банката ще одобри увеличение от по 75 б.п., пише Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още