IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличи лихвите с безпрецедентните 0,75 процентни пункта

Инфлацията ще остане на високо равнище за продължителен период от време, предупреди централната банка на еврозоната

14:32 | 08.09.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да повишава лихвените проценти в еврозоната. Тя повиши основния лихвен процент с безпрецедентните за еврозоната 0,75 процентни пункта до 1,25%. Още по-важният в момента лихвен процент, който банките получават за депозитите си в ЕЦБ, се повишава от нула на 0,75%, обяви регулаторът в четвъртък. 

Това е най-голямото увеличение в историята на ЕЦБ, ако не се вземе предвид техническата корекция в седмиците малко след началото на паричния съюз. Така стъпката за лихвения процент е според очакванията. Пазарите вече все повече отчитаха това през последните седмици. Сред инвеститорите и анализаторите нямаше заблуда, че регулаторът ще предприеме още една голяма крачка в посока на парично затягане, след като инфлацията в еврозоната достигна 9,1% на годишна база през август. Въпросът обаче беше голяма голяма ще е базуката на банката.

 

 

 

Безпрецедентният ход бе прогнозиран от икономистите, анкетирани от Bloomberg, включително от гигантите на Wall Street Goldman Sachs, Bank of America и JPMorgan Chase. Ходът повиши лихвата по депозитите от нулево равнище до 0,75%.

Някои от представителите на банката загатнаха в последните седмици, че такъв лихвен ръст трябва поне да бъде обсъден на масата за преговори, докато други, сред които и главният икономист Филип Лейн, настояваха за по-умерен подход. В края на август той предупреди, че щетите от последователен подход ще са по-малки, отколкото от по-нисък брой, но по-големи като размер лихвени ръстове.

С този ход ЕЦБ се присъедини към над 40 централни банки по света, в т.ч. Федералният резерв на САЩ, които одобриха повишения от по 75 б.п. в опит да озаптят галопиращата инфлация.

Протоколите от юлското заседание на банката, когато тя предприе първото си лихвено увеличение от 11 години насам, показаха, че ястребите* видимо са надделели над гълъбите. Тогава Лейн е предложил да бъде обмислен ръст от 50 б.п. вместо първоначално сигнализираните 25 б.п. през юни. Имайки предвид надмощието на грабливите птици над градските обитатели, не малко бяха тези, които очакваха ход от 75 б.п., за да се "навакса" пропуснатото време, в което инфлацията продължи да се ускорява, притискайки домакинства и фирми.

Стъпката е и начин на ястребите* в банката да изпратят силно съобщение към критиците, които основно обвиняваха ЕЦБ за бавната реакция след края на пандемията и избухването на войната в Украйна, които изстреляха цените до рекордни равнища. През август годишната инфлация в еврозоната достигна 9,1%, или над четири пъти целевото равнище на банката от 2%.

От ведомството на Кристин Лагард очакват в следващите няколко заседания отново да има лихвени повишения.

Инфлацията в еврозоната достигна най-високото си ниво от създаването на еврото насам. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в еврозоната достигна най-високото си ниво от създаването на еврото насам. Източник: Bloomberg L.P.

"Сега очакваме още по-натоварен цикъл на затягане - при който по-големите ръстове са в неговото начало - като лихвата по депозитите ще достигне връх от 2% до края на първото тримесечие (догодина)", каза икономистът в BNP Paribas Пол Холингсуърт, цитиран от Ройтерс.

"Инфлацията все още е твърде висока и вероятно ще остане над целевото равнище за продължителен период от време. Инфлационният натиск продължи да се усилва и да се разпространява в икономиката, като може допълнително да нарасне в краткосрочен план", предупреди регулаторът. Въпреки това той смята, че с течение на времето действието на сегашните двигатели на инфлацията ще избледнее, а ефектът от паричната политика ще се усети, с което инфлацията ще намалее.

Поради това ЕЦБ повиши значително прогнозите си за инфлацията. Тя очаква стойност от 8,1% за еврозоната през тази година. През юни тя все още очакваше 6,8%. За 2023 г. централната банка очаква 5,5 вместо 3,5%, а за 2024 г. - 2,3 вместо 2,1%.

Централната банка коригира и прогнозата си за растежа: след възстановяването на икономическия растеж в еврозоната през първата половина на 2022 г. последните данни сочат значително забавяне. Въпреки че повишава прогнозата си за 2022 г. от 2,8 % на 3,1%. за 2023 г. ЕЦБ очаква само 0,9%. През юни тя беше заложила 2,1% за следващата година. За 2024 г. централните банкери очакват плюс от 1,9% след 2,1% през юни.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

9
rate up comment 22 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007Толкова ти е ниско нивото, но със самочувствие коментираш. За пореден път, коментара ти е леко казано грешен. Ако приемем само това единично увеличение от 0.75 и приемем, че търговските банки ще увеличат лихвите по ипотеките с толкова, за 20 г. период и 200к са около 17-20 вноски повече или 20к лв отгоре. Това няма да е последното увеличение до края на годината и да сериозно ще удари теглилите кредит. Личи,че си изпуснал доста години от училище и природата не е била на твоя стран ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 34
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982 ... Готин , това увеличение ще бутне ипотечните кредити с една вноска . Например нема да правиш 180 вноски , а 181 или 182 примерно ... :))) ... За кво е целото риване ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 55 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Къде са сега "Специалистите" да поемат отговорност от Фалшивите интервюта за това, че няма да има Лихвени повишения и че няма да има корекция в пазара на Имотите.Много жалко, че няма да видим статия от достоен Брокер, Строител, Кредитен посредник или друг вид паяк за това, че подведоха хората да теглят кредити. Макар ефекта да бъде много бавен, смятам че ще е много мощен със сериозни последици през следващите 2-3 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
До: SadДаже по-скоро около 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 50 rate down comment 1
Sad
преди 1 година
До нова година ЕЦБ трябва да стигне поне 2.5% лихва, за да има поне задържане на инфлацията и спиране на растежа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 36
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: nkavrakov1982 0.75 ета ничто. Тьi забьiл как в 2010таму увеличили с 3% лихва? И ничего страшное не случилось. Спакойна дали 3% или 4% годишна лихва - нет значения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
До: RepomanКъсно ,но и увеличенията не са малки,Щатите имат гореща икономика ,на Европа и трябва малко да я бутнат в криза .Важен е крайния резултат ,защото в Америка и примерно ще са нужни повече увеличения ,докато в Европа и с малко ще натиснат дълговете и харченето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 53 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 1 година
Айде честито на всички с кредити бъдещи и настоящи/настоящите до няколко месеца ще почнат да усещат увеличване във вноските си /.Българина и преди 10 години го лъжеха да тегли кредити и да купува жилища на безбожни цени ,и сега стана така .Вижте само статтии и лъжи от медии ,строители,кредитни консултанти как лихвите щели да си бъдат ниски ,и хоп изненадка .ЕЦБ нямало да ги видга щото много зсдлъжнели държави имало и още опорки ,абе какво ли не беше само и само да набутат маса народ в дъ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 55 rate down comment 5
Repoman
преди 1 година
Много малко и много късно. Не е нормално да сме на 1.25% лихва, а инфлацията да е над 9%. След 2 седмици ФЕД ще вдигне и той поне с толкова и хората ще почнат да бягат от евровите си позиции, което ще води до обезценяване на еврото и съответно поредни интервенции от страна на ЕЦБ за крепене на еврото ... Всичко много започна да прилича на 90-те години в БГ-то, което определено не е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още