IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рен от ЕЦБ: Банката ще повиши лихвите следващата седмица и след това

Може лихвите да надминат неутралното равнище, предупреди ръководителят на Белгийската централна банка Пиер Вунш

15:00 | 31.08.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предприеме лихвено повишение на заседанието си следващата седмица, а и след него. Това каза управителят на централната банка на Финландия и член на ЕЦБ Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

"Дори след заседанието ще е необходимо да се покачат лихвите допълнително на бъдещи заседания", посочи Рен по време на реч пред финландското правителство.

Коментарът му е направен малко след като в сряда данните на европейската статистическа служба Евростат за август показаха нов рекорд на инфлацията в еврозоната от 9,1% на годишна база. За сравнение - през юли инфлацията бе в размер на 8,9%.

Двигатели на годишната инфлация в еврозоната през август. Източник: Евростат Двигатели на годишната инфлация в еврозоната през август. Източник: Евростат

За по-агресивни действия апелира и ръководителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел. "Има спешна нужда Управителят съвет на ЕЦБ да действа решително на следващото си заседание, за да се справи с инфлацията", каза Нагел като реакция към данните, пише Bloomberg. "Имаме нужда от силно повишение на лихвите през септември. И допълнителни такива стъпки може да се очакват през следващите месеци", допълни Нагел.

Ден по-рано ръководителят на Белгийската централна банка Пиер Вунш предупреди, че може да се наложи ЕЦБ да повиши лихвите до ниво, което ще ограничава икономическата активност, тоест над неутралното.

"Смятам, че консенсусното мнение е, че трябва да действаме бързо до ниво, което в даден момент... би било ограничаващо", каза Вунш по време на конференция.

"Вероятно ще преминем през някакво забавяне, може би техническа рецесия, или дори по-лошо", предупреди централният банкер.

По всичко личи, че централната банка на еврозоната се опитва да подготви инвеститорите за по-голям ход през септември, като избегне да повтори изненадващия си ход от юли. Миналия месец ЕЦБ изненада с лихвено увеличение от 50 базисни пункта, докато сигнализираното през юни бе двойно по-малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Myrrr_Diva
преди 1 година
Всяко повишение под 1 процент е несъстоятелно. Нека видим дали им стиска, но се съмнявам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още