IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейн: ЕЦБ трябва да поддържа стабилен темп на затягане

Един и същи ръст е по-малко вероятно да доведе до негативни ефекти, отколкото по-малък брой, но по-голям размер на лихвени повишения, смята главният икономист на ЕЦБ

19:19 | 29.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да поддържа "стабилен темп" на лихвените повишения, за да минимизира негативните последици от борбата с инфлацията. Такова мнение изрази главният икономист на ведомството Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

Според Лейн - добре познат като един от най-гълъбово* настроените представители на банката - един и същи ръст на лихвите е по-малко вероятно да доведе до неблагоприятни ефекти, отколкото по-малък брой, но по-големи лихвени увеличения.

"Един стабилен темп, който не е нито твърде бавен, нито твърде бърз, е важен за затварянето на разликата спрямо крайната цел за лихвата", каза Лейн.

В последните дни няколко представители на ЕЦБ намекнаха, че на заседанието на банката следващата седмица може да има значително по-голям ход от очакваното.

През юли регулаторът одобри първото си лихвено повишение от 11 години насам. Тогава ЕЦБ завиши лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) вместо със сигнализираните месец по-рано 25 б.п.

Въпреки че Лейн не се противопостави открито на ръст от 75 б.п., коментарът му предполага, че ще трябва да се види доколко е необходима по-висока крайна лихва, за да подкрепи той такава стъпка.

Той предупреди, че влошаващите се икономически перспективи затрудняват определянето на подходящия път, по който да се поеме.

В сряда предстои да бъдат публикувани данните за инфлацията в еврозоната, като някои икономисти прогнозират връх от 9% на годишна база.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още