IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да подготвя още една изненада през септември

На заседанието следващия месец регулаторът може да обсъди лихвен ръст от 75 базисни пункта

17:36 | 27.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да не е приключила с изненадите за пазарите.

Според източници на Ройтерс някои представители на ведомството смятат за подходящо да бъде обсъден и значително по-голям лихвен ръст през септември, когато е следващото заседание на ЕЦБ.

През юли регулаторът одобри първото си лихвено повишение от 11 години насам. Тогава ЕЦБ завиши лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) вместо със сигнализираните месец по-рано 25 б.п.

Петима източници на Ройтерс смятат, че на следващото заседание банкерите ще обсъдят и ход от 75 б.п.

Въпреки че нито един от членовете на ЕЦБ не е изразил публично подкрепа за такъв ход, агресивните ходове на Федералния резерв на САЩ и продължаващо влошаващите се инфлационни перспективи за еврозоната оправдават обсъждането му.

"Не бих изцяло подкрепил ход от 75 б.п., но няма причина той да не бъде обсъден", каза един от източниците, помолил да запази анонимността си. "Ако Фед го направи, не виждам защо поне не го дискутираме", каза още лицето.

Протоколите от юлското заседание на банката показаха, че ястребите* са надделяли силно над гълъбитe - не е изненада, като се има предвид, че инфлацията в еврозоната достигна 8,9% миналия месец, което е с над 4 пъти над целевото равнище от 2% на ЕЦБ.

 

 

 

"Инфлацията се разпространява все по-нашироко и на широко и вторичните ефекти са видими", каза друг източник на медията. "Перспективите са много по-влошени, отколкото прогнозирахме през юни, затова съм съгласен, че ходът от 75 б.п. трябва поне да бъде обсъден", допълни лицето.

"За мен 50 б.п. е минимумът. Още данни ще бъдат публикувани преди 8 септември, но за момента виждам силен аргумент в полза на 75 б.п.", каза трети източник.

В момента пазарите имат очаквания за лихвен ръст от 50 б.п. през септември и други общо 75 б.п. за оставащите две заседания на банката тази година.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
До: Dani_2077То вдигането през Септември с 0,75% беше ясно, още на предното повишение от 0,5%, когато говореха, че ще е само 0,25%. Излезнат ли с коментар, че ще вдигнат с някакъв процент, стратегията на ЕЦБ е да вдигне с още 0,25% за да има по-мощен ефект от това ако изпълни това което Публично е обявила, че ще направи.Да започват да му мислят тия със заемите, защото зимата първо ще е много тежка от към цени на стоки и услуги, а отделно ще има сериозен скок в лихвите по всякакви кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Каква "изненада" ? ... ЕЦБ се издъни така мощно ... Какво се чака ? ... Инфлация от 15% ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още