IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лейн: ЕЦБ трябва да се справи с рисковете от инфлация и забавяне

Банката трябва да обмисли двойно по-голямо от планираното увеличение на лихвите, ако инфлационните перспективи се влошат, смята Гедиминас Шимкус от ЕЦБ

16:57 | 29.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да остане бдителна в следващите месеци на фона на перспективите от допълнително ускоряване на инфлацията и риска от икономическо забавяне в региона, водено от потреблението. Такова мнение изрази главният икономист на финансовата институция Филип Лейн, цитиран от CNBC.

“С тази несигурност трябва да се справим с два риска. От една страна, това може да са сили, които поддържат инфлацията на по-високо от очакваното равнище за по-дълго. От друга страна, имаме и риска от забавяне на икономиката, което може да намали инфлационния натиск“, коментира Лейн.

Погледите на инвеститорите са насочени към ЕЦБ, която се очаква да увеличи лихвите за пръв път от над 11 години на заседанието си през юли. То ще се състои на 21 юли, когато банката може да приеме лихвено повишение в размер на 25 базисни пункта.

„Можеш ли наистина да повишаваш лихвите при навлизането в рецесия дори когато инфлацията е висока? Това би било необичайно“, смята Ерик Нилсън, световен главен икономист в UniCredit.

Освен това, ведомството на Кристин Лагард планира да продължи с цикъла на затягане на паричната политика след юли.

Малко по-рано през деня обаче Гедиминас Шимкус, член на Управителния съвет на банката, изтъкна, че ЕЦБ трябва да обмисли двойно по-голямо от планираното увеличение на лихвите, ако инфлационните перспективи се влошат, пише Bloomberg.

„Ако видим промени в данните, които сочат устойчивост на инфлацията, нейното ускоряване, 50 базисни пункта би трябвало да са опция през юли“, коментира Симкус в интервю в Синтра, Португалия, където ЕЦБ провежда годишната си среща.

Данните в сряда вече показаха изненадващ скок на испанската инфлация, която се е ускорила до 10% на годишна база през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още