IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската инфлация неочаквано се ускори до нов връх

Изненадващото ускорение изтри надеждите, че покачването на цените в четвъртата по големина икономика в еврозоната е достигнало своя връх

11:15 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Emilio Parra Doiztua/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emilio Parra Doiztua/Bloomberg

Инфлацията в Испания неочаквано се ускори до ново рекордно равнище, подкопавайки усилията на правителството да я овладее, и сигнализирайки нарастващия натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ), която се подготвя за ястребов* полет през юли, съобщи Bloomberg.

Индексът на потребителските цени е записал ръст от 10% на годишна база през юни, подкрепен от поскъпващите храни и енергия. За сравнение – през май увеличението се е равнявало на 8,5%, като е надминало прогнозите на всички 15 икономисти, анкетирани от медията.

Испания Испания

Изненадващият ръст изтри надеждите, че инфлацията в четвъртата по големина икономика в еврозоната е достигнала своя връх, като едновременно с това подчерта необходимостта от действия от страна на ЕЦБ.

Въпреки че председателят на ЕЦБ Кристин Лагард затвърди плановете за цикъл от лихвени повишения по-рано тази седмица, други представители на банката подкрепиха по-агресивни ходове.

В интервю за Bloomberg, публикувано по-рано в сряда, Гедиминас Шимкус от Управителния съвет на ЕЦБ изтъкна, че увеличение от 50 базисни пункта би трябвало да е възможна опция по време на следващото заседание на ЕЦБ, което ще се стои на 21 юли.

Колегата му Мартинс Казакс изтъкна, че лихвите може да бъдат увеличени „доста бързо“.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още