IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорд - инфлацията в еврозоната се ускори през август до 9,1%

Банкерите от ЕЦБ са подложени на нов натиск, когато ще заседават следващата седмица

12:46 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната е продължила да изкачва нови върхове през август, когато е достигнала 9,1% на годишна база спрямо юлското ниво от 8,9%, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

Както и в последната над половин година, основен двигател на движението е била поскъпналата енергия (38,3% годишен ръст в цената), следвана от храните, алкохола и тютюневите изделия (10,6% ръст), неенергийните индустриални стоки (5% ръст) и услугите (3,8% ръст).

 

 

 

Данните увеличават натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ), която предстои да проведе заседание следващата седмица. Освен това, статистика повърждава необходимостта от по-големи действия от страна на регулатора, след като в последните дни няколко представители на банката намекнаха, че е възможно да има увеличение на лихвите от 75 базисни пункта (б.п.) през септември.

До неотдавна инвеститорите очакваха ЕЦБ да повиши лихвените проценти с 0,5 процентни пункта, както направи през юли. Междувременно много експерти дори очакват мегаповишение на лихвения процент с 0,75 процентни пункта. Във всеки случай новите данни вероятно ще дадат допълнителни аргументи на защитниците на тази теза. 

Преди всичко президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел е един от тях. "За все повече хора високата инфлация се превръща в огромно бреме", коментира той рекордните данни. Съществува риск фазата на висока инфлация да продължи по-дълго и настоящата инфлационна вълна да отшуми бавно, поясни германецът. "Ето защо е наложително на следващото си заседание Управителният съвет да предприеме решителни действия за борба с инфлацията", каза Нагел. "Имаме нужда от силно повишение на лихвения процент през септември". 

През юли регулаторът одобри първото си лихвено повишение от 11 години насам. Тогава ЕЦБ завиши лихвите с 50 б.п. вместо със сигнализираните месец по-рано 25 б.п.

Освен Нагел главният икономист на KfW Фрици Кьолер-Гайб също призовава за последователен подход в борбата с инфлацията. Обръщането на тенденцията все още е далеч. "Неудържимото покачване на цените на храните и енергията вероятно ще доведе до повишаване на инфлацията в еврозоната до над десет процента през последните месеци на годината", прогнозира икономистът.

Съвсем наскоро членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел по-специално повиши очакванията за значителна промяна на лихвените проценти. В речта си на конференцията в Джаксън Хол, САЩ, в събота тя заяви, че централните банки трябва да действат "решително" в настоящата среда.  Ръководителят на холандската централна банка Клаас Кнот заяви, че клони към повишаване на лихвения процент с 0,75 процентни пункта. Той обаче бил отворен за дискусии.

Главният икономист на ведомството Филип Лейн обаче предупреди, че може да е по-добре да се предприеме стабилен темп на покачване, тъй като той би нанесъл по-малко щети спрямо по-малко като брой, но по-големи като размер лихвени увеличения. Икономистът се застъпи за стабилен напредък в избрания курс на повишаване на лихвените проценти.  "Стабилното темпо, което не е нито твърде бавно, нито твърде бързо, е важно за намаляване на разликата до целевата лихва по няколко причини". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още