IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ подготвя лихвена базука

Все повече анализатори и експерти очакват по-сериозно повишаване на лихвите – с 0,75 процентни пункта

13:30 | 03.09.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Въпросът сега е колко далеч ще стигне в четвъртък Лагард. Снимка: Bloomberg
Въпросът сега е колко далеч ще стигне в четвъртък Лагард. Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка трябва да избира между чумата и холерата: в еврозоната инфлацията заплашва да излезе извън контрол. В същото време икономиката отслабва. Така че ако ЕЦБ повиши рязко лихвените проценти, за да овладее общото нарастване на цените, това може да задуши икономиката.

Но нарастващата инфлация не дава на централните банки друг избор. Те ще повишат основните лихвени проценти на следващото си заседание следващия четвъртък. Единственият въпрос е колко голямо ще бъде увеличението на лихвите. През август инфлацията в еврозоната отново се повиши и вече е 9,1%. Това е най-високото ниво от въвеждането на общата валута, коментира Ройтерс. 

Дълго време ЕЦБ под ръководството на Кристин Лагард се въздържаше от повишаване на лихвените проценти. Тя предполагалаше, че високите темпове на инфлация ще изчезнат от само себе си, тъй като двете основни причини са временни: нарушените вериги за доставки скоро ще се успокоят, а в края на отоплителния сезон цените на енергията ще спаднат, тъй като търсенето ще намалее. Логиката на това - по-високите лихвени проценти не поправят веригите за доставки и не правят петрола по-евтин. Вместо това те забавят икономиката.

Но нещата се развиха по различен начин. Цените на енергията се покачват заради руската агресивна война в Украйна, а следващият отоплителен сезон наближава. Строгата стратегия на Китай за нулеви случаи на Covid-19 продължава да нарушава световните вериги за доставки. Нещо повече, в еврозоната се засилват опасенията, че високата инфлация ще се задържи. Ако това очакване се утвърди, ЕЦБ ще има голям проблем. Защото тогава може да се стигне до спирала на цените на труда.

След това работниците в различните сектори ще се откажат от ограниченията си и ще прокарват по-високи заплати, приемайки, че инфлацията няма да се възпре в обозримо бъдеще. Компаниите повишават цените, за да компенсират по-високите разходи за заплати. В резултат на това общото равнище на цените ще се повишава допълнително, което ще предизвиква верижна реакция.

„Силно повишение на лихвените проценти“

На този фон през юли ЕЦБ дръпна аварийната спирачка и прекрати политиката на нулеви лихвени проценти. Въпреки изненадващо голямото увеличение на лихвения процент с 0,5 процентни пункта обаче ценовият натиск не намалява. Публикуваното в петък проучване на ЕЦБ вероятно ще разтревожи централните банкери: Дългосрочните инфлационни очаквания на потребителите се повишиха и са значително над целевата инфлация на ЕЦБ от 2%. Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да избира между чумата и холерата. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg	Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да избира между чумата и холерата. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Затова централните банкери ще се чувстват принудени да демонстрират решителност. „В тази среда централните банки трябва да действат решително", заяви директорът на ЕЦБ Изабел Шнабел на симпозиума на Федералния резерв в Джаксън Хол миналия уикенд. „Колкото по-дълго инфлацията остава висока, толкова по-голям е рискът обществото да загуби доверие в нашата решимост и способност да запазим покупателната способност", каза икономистката. Ако дадена централна банка подцени устойчивостта на инфлацията - което според Шнабел повечето централни банки са направили през последната година и половина - и се забави в промяната напаричната си политика, последващите разходи могат да бъдат значителни.

Ако ЕЦБ се опасява за доверието си, вероятно ще направи стъпка на лихвения процент от 0,75 процентни пункта в четвъртък - това ще бъде най-голямата стъпка в нейната история. Дълго време финансовите пазари предполагаха, че решението ще бъде за 0,5 процентни пункта. Но след като в навечерието на срещата няколко централни банкери призоваха за „силно повишение на лихвите", все повече анализатори и пазарни участници очакват по-значително увеличение. ЕЦБ може би ще се реши на риска да нанесе тежък удар върху икономиката и да потопи еврозоната в рецесия. Счита се, че ако овладее инфлацията, ще ѝ бъдат спестени по-нататъшни увеличения на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 18
khao
преди 1 година
До: Бит кой Hне мога да кажа, учил съм руски защото окупаторите го направиха задължителен, но никога не съм го практикувал и харесвал... пък и за чий ми е, нормалния сват говори английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
Бит кой H
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка- Аз говоря за общият им дълг, който в по-голямата си част е в облигации, които всеки по света би могъл да закупи. Не съм сигурен дали емитирания от центр. им банки дълг е с фиксирана лихва, затова и няма да споря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 година
https://youtu.be/QTHRn6CAZWg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Бит кой H Да, можеть бьiть не знаеш, что держави не взимат кредити ат банка, а они емитират дълг и прадают и лихва фиксирана! Ето не как ваш кредит от банка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Здесь всякакви пишут и кат им гледам болгарския на повечето, даже у меня смешно! Ну да, ета ген, я не виноват что родился в Мордоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
Бит кой H
преди 1 година
До: khao... А руският му е "страхотен", нали?! Но да му отговоря на въпроса. Защото държавите изброени от doba са с най-голям външен дълг спрямо своя БВП в ЕU и трябва да се изплаща с новите лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 17
Solar Power
преди 1 година
До: SnaGi: Или пък просто ни подготвя за бъдещето :) Аз така или инъче си знам руски перфектно :) Хихихихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: SnaGi не е научил добре български, момчето. Руснаците принципно са леко бавни у главата, та бъди толерантен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 6
SnaGi
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаЗащо натрапваш чуждия за нас език под статия написана на български в български форум. Щом имаш мнение за статия написана на български, значи би трябвало да можеш и мнение да изразиш на български език!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 33
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: doba И зачем паднат? Логика есть или толька нада написать ничего там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още