IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може би е разумно ЕЦБ да вдигне лихвите с 0,75 пункта

Това ще е необичайна първоначална стъпка, насочена към понижаване на нивото, при което тя в крайна сметка ще спре да ги повишава

08:47 | 08.09.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В управителния съвет на Европейската централна банка, който определя лихвената политика, участват шестима изпълнителни членове на борда й плюс 19-те управители на националните централни банки в еврозоната. Бих се обзаложил, че повечето от тях са чели алегоричната басня на Джордж Оруел „Фермата на животните“ и известната й фраза: „Всички животни са равни, но някои са по-равни от други“, пише редакторът за Европа на Financial Times Тони Барбър.

С риск да прозвучи неуважително, така е и с ЕЦБ. Изабел Шнабел, член на борда от Германия, е един от най-влиятелните гласове във „фермата“. Янис Стурнарас, гуверньорът на Гръцката централна банка, макар и един от най-опитните членове на съвета, заемащ поста от 2014 г., има по-малко влияние.

Така че, когато Шнабел се изказа миналия месец на симпозиума на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг в полза на силни действия срещу инфлацията, пазарите се заслушаха. Те отчетоха подобните коментари на Франсоа Вилроа дьо Гало, влиятелният френски гуверньор. Но придадоха по-малка тежест на по-експанзионистичната монетарна реч на Стурнарас няколко дни по-късно на европейския форум в Алпбах.

Поради тази причина широко разпространеното пазарно очакване е, че ЕЦБ ще повиши основния си лихвен процент в четвъртък с 0,75 процентни пункта. Това ще бъде най-голямото увеличение в 24-годишната история на банката и ще последва сравнително агресивното покачване от 0,5 процентни пункта през юли.

Дали Стурнарас препоръчва по-предпазлив подход само защото това би било в интерес на Гърция? Сигурен съм, че ще каже не. Както всички членове на УС на ЕЦБ, той е длъжен да разглежда икономическите перспективи на еврозоната като цяло.

Но условията за финансиране започват да варират в региона и Гърция е сред засегнатите. Доходността по 10-годишните гръцки държавни облигации надвишава 4 процента от края на август, в сравнение с около 1,5 процента за референтните германски облигации. Италианската доходност е близо 4 на сто.

Нито Гърция, нито Италия изпитват затруднения с финансирането. Далеч сме от момента, ако изобщо такъв настъпи, когато УС на ЕЦБ може да обмисли активирането на своя инструмент за трансмисионна защита на политиката (TPI), новият антикризисен инструмент за закупуване на облигации.

Съгласно TPI ЕЦБ може потенциално да купува неограничени количества едногодишен до 10-годишен дълг, ако прецени, че условията за финансиране стават фрагментирани. От гледна точка на паричната политика фрагментацията означава „внезапно прекъсване на връзката между доходността на държавните облигации и фундаменталните показатели“, каза Шнабел пред аудитория във френски университет през юни.

Много несигурност обгръща правното основание за използване на TPI, както и критериите, които ЕЦБ би приложила при вземането на решение дали да действа. Най-малкото, една страна ще отговаря на условията за TPI, само ако спазва фискалните правила на ЕС, няма сериозни макроикономически дисбаланси и отговаря на условията, свързани с постпандемичния Фонд за възстановяване на ЕС.

Но разрушителните пазарни условия могат да възникнат от различни източници. Един от тях е схващането, че агресивното повишаване на лихвените проценти на ЕЦБ ще навреди на перспективите за икономически растеж в страни с изключително високи нива на публичен дълг, като Гърция и Италия.

Второ източник може да бъде политически разрив, като очакваната победа на изборите в Италия на 25 септември на десния блок, който сигнализира, че може да се опита да предоговори условията за достъп до Фонда за възстановяване на ЕС. Това би означавало скъсване с политиката на правителството на националното единство на Марио Драги, което падна през юли.

Трети източник на възможни смущения е, че някои инвеститори виждат високорискови възможности с висока възвръщаемост в заемането на позиции, които печелят от разширяването на спредовете в доходността между различните държавни облигации на еврозоната. В незавършен валутен съюз като еврозоната, на която все още й липсва пълен фискален и банков съюз, както и такъв на капиталовите пазари, тези възможности съществуват точно както ги имаше, когато Гърция и други страни изпаднаха в беда преди повече от десетилетие.

В ЕЦБ преобладаващото мнение изглежда е, че за момента инфлацията доминира другите опасения. Годишният й темп в еврозоната се повиши до 9,1% миналия месец, а основната инфлация (без храните и енергията) достигна 4,3%. Тъй като централните банкери по целия свят са подложени на критики за погрешна преценка на инфлационните рискове, банката може да почувства необходимост да защити репутацията си с енергични действия.

И все пак Стурнарас изтъкна основателен аргумент, когато каза, че досега има малко доказателства, че нарастващата инфлация стимулира спиралата заплати-цени. За второто тримесечие ръстът на договорените заплати е едва 2,1 на сто.

В тази светлина може да е разумно ако ЕЦБ повиши лихвите с 0,75 процентни пункта, изяснявайки, че това е необичайна първоначална стъпка, насочена към понижаване на нивото, при което тя в крайна сметка ще спре да повишава лихвите, вероятно през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: RepomanПосле обяснявай на хората, че във Венецуела икономиката е по-пазарна отколкото в ЕС, където вече 60% е зависима от ЕЦБ принтера :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
Repoman
преди 1 година
Не само нереално ниските лихви са проблема на ЕС, а и плановата икономика която въведоха вече 10г. също води до проблеми. ЕС плаща за всичко, включително и за камари дотации на какви ли не цени, че да не се вдигали. Спасява загнили фирми. Харчи пари на поразия за проекти със съмнителни качества. Е някой трябва да плати масрафа накрая.Добре направиха англичаните, че се махнаха от тази еврог**ска кочинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 21
Shadow1
преди 1 година
0.75 не е малко, не е хубаво да се действа твърде рязко при промяна на основната лихва. Тя влияе на разчетите на много бизнеси, даже на всички големи бизнеси. На много частни лица също, може би дори и на мен ще повлияе пряко. Та прекомерната реакция след събитието не е желателна в този случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 2
Sad
преди 1 година
Даже и 0.75% е твърде малко и твърде късно. Не може да имаш пазарна икономика в ЕС, ако самият ЕС блокира чистилния механизъм на икономиката, т.е. фалитите. Без фалити това не е пазарна икономика, а планова такава. То в ЕС самият ЕС плаща на фирмите да работят, плаща дотации за да не се вдигат цените до пазарните им нива, организира квоти до които може да се купуват стоки, очаквайте скоро и купонна система да се въведе. Нещо като зрял комунизъм, въпреки че реално у нас купоните бяха при демокрац
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още