IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Мерките за помощ заради войната едва спомагат за икономическия растеж

Те ще увеличават БВП на еврозоната и ще свият инфлацията с по 0,4 процентни пункта

16:32 | 02.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енергийноинтензивните предприятия настояват за държавна подкрепа. <em>Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg</em></p>

Енергийноинтензивните предприятия настояват за държавна подкрепа. Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Според проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) мерките за правителствена подкрепа в еврозоната в отговор на войната в Украйна само леко стимулират икономическия растеж. В публикувано във вторник проучване експертите от ЕЦБ пишат, че през 2022 г. държавите от еврозоната ще въведат мерки за фискална подкрепа на обща стойност около 0,9% от икономическото производство на еврозоната.

Сред тях са мерки за смекчаване на рязкото покачване на цените на енергоизточниците, разходи за подобряване на отбранителния капацитет в страните от еврозоната и Украйна, както и помощ за бежанците. Според експертите на регулатора всички тези мерки ще увеличат брутния вътрешен продукт (БВП) във валутната зона с около 0,4 процентни пункта през тази година. В резултат на тях пък високата инфлация ще се понижи с малко под 0,4 процентни пункта.

„През 2023 г. се очаква въздействието върху растежа да отслабне, а върху инфлацията - да се обърне", се казва в проучването. За целия период от 2022 г. до 2024 г. въздействието върху растежа ще е малко под 0,4 процентни пункта, се казва в доклада, а инфлацията ще се повиши с малко повече от 0,1 процентни пункта. ЕЦБ включи тези изчисления и в най-новите си икономически и инфлационни прогнози.

„В бъдеще, когато е необходима допълнителна държавна подкрепа, финансовите ресурси трябва да се използват ефективно", пишат експертите в своето проучване. Например мерките за подпомагане, свързани с енергопотреблението, следва да се ползват във все по-голяма степен от най-уязвимите домакинства. Те би следвало да предлагат и стимули за намаляване на използването на изкопаеми горива и за намаляване на енергийната зависимост от Русия. Следва да се обърне внимание и на поддържането на стабилни публични финанси, поясняват финансистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още