IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед повиши лихвите със 75 базисни пункта за трети пореден път и не смята да спира

Очаква се основната лихва да нарасне до 4,4% до края на годината

21:30 | 21.09.22 г. 1
Агресивното затягане на паричната политика от Фед все още не носи желаните резултати в борбата с инфлацията. Снимка: Bloomberg LP
Агресивното затягане на паричната политика от Фед все още не носи желаните резултати в борбата с инфлацията. Снимка: Bloomberg LP

Ръководителите на Федералния резерв повишиха лихвите със 75 базисни пункта за трети пореден път и прогнозираха, че те ще достигнат 4,6% през 2023 г., предава Bloomberg. Американската централна банка засилва борбата си за ограничаване на инфлацията, която се задържа близо до най-високите нива от 80-те години на миналия век.

В публикувано в сряда комюнике след двудневно заседание във Вашингтон Федералната комисия за отворения пазар повтори, че следи много внимателно инфлационните рискове. Централната банка потвърди също, че „очаква последващи повишения в целевия диапазон да бъдат уместни“ и „е силно ангажирана да върне инфлацията до целта ѝ от 2%.

Решението, което е било взето единодушно, отнася целевия диапазон на бенчмарковата федерална лихва до 3%-3,25%, най-високото ниво от световната финансова криза през 2008 г. насам, спрямо близо нула в началото на тази година.

Ръководителите очакват бенчмарковата лихва да се повиши до 4,4% до края на годината и до 4,6% през 2023 г., сочат средни предвиждания в актуализираните тримесечни прогнози, публикувани заедно със съобщението. Това означава, че четвърто поредно повишение със 75 базисни пункта може да е възможно на следващото заседание през ноември, около седмица преди изборите в средата на мандата.

В по-дългосрочен план се очаква лихвите да намалеят до 3,9% през 2024 г. и 2,9% през 2025 г.

Прогнозите, които показват по-стръмен път на повишение на лихвите от очертания през юни, подчертават решителността на Фед да охлади инфлацията въпреки риска растящите лихви по кредитите да тласнат САЩ към рецесия.

Преди публикуването на данните трейдърите очакваха лихвите да достигнат 4,5% в началото на 2023 г., преди да намалеят с около половин пункт до края на годината.

Актуализираните прогнози показват още ръст на безработицата до 4,4% до края на следващата година и същото ниво в края на 2024 г. спрямо предишните прогнози от юни за съответно 3,9% и 4,1%.

Очакванията за икономическия растеж през 2023 г. бяха понижени до 1,2% и 1,7% през 2024 г., което е отражение на по-сериозните последици от затягането на паричната политика.

Инфлацията достигна 9,1% на годишна база през юни, но в следващите месеци не се забави толкова бързо, колкото се надяваха ръководителите на Фед. През август тя все още беше 8,3%.

В същото време ръстът на работните места остана силен, а безработицата на ниво от 3,7% все още е под равнищата, които повечето ръководители на Фед считат да устойчиви в по-дългосрочен план.

Неуспехът в смекчаването на трудовия пазар е още един импулс за по-агресивно затягане на паричната политика от американската централна банка.

На пресконференция по-късно днес председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обеща, че ръководителите ще овладеят инфлацията и даде сигнал за още по-агресивно повишение на лихвите от очакванията на инвеститорите. 

"Трябва да оставим инфлацията зад гърба си. Иска ми се да имаше безболезнен начин да го направим, но няма", каза Пауъл на пресконференция във Вашингтон. 

"По-високите лихви, по-бавният растеж и смекчаването на трудовия пазар са болезнени за обществото, на което служим, но не са толкова болезнени, колкото неуспехът да възстановим ценовата стабилност и необходимостта да се върнем и да изминем този път отново", допълни той. 

Председателят на Фед се съгласи, че средните тримесечни прогнози на ръководителите на централната банка са за затягане с още 125 базисни пункта тази година. Но каза, че не е взето решение за размера на повишението на лихвата на следващото заседание и подчерта, че сравнително голяма група ръководители предпочитали тя да бъде вдигната само с един процентен пункт до края на годината. 

Пауъл изтъкна, че основното му послание е, че ръководителите са "силно решени" да овладеят инфлацията до целта на Фед за 2% и допълни, че "ще продължим да работим, докато работата бъде свършена". 

Доходността по двегодишните облигации, чувствителна към решенията за паричната политика, се повиши за кратко над нивото от 4%. Основните щатски индекси първоначално отбелязаха спад след решението, но компенсираха загубите до края на пресконференцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
julian12
преди 1 година
CBCD и технократското робство идват с пълна сила. И тоя тролски сайт подвил опашка и насажда новото робство наред със зелената измама, ковидната измама и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още