IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои пазарни стратези очакват Фед да увеличи лихвите с един процентен пункт?

Пауъл не може да рискува положителна пазарна реакция в сряда, тъй като това би довело до „контрапродуктивно“ облекчаване на фискалните условия, смята Чарли МакЕлигот

21:58 | 20.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Някои анализатори на „Уолстрийт“ твърдят, че инвеститорите подценяват възможността Федералният резерв на САЩ да осъществи изненадващо увеличение на лихвите от цял процентен пункт в края на започналото двудневно заседание в сряда, пише MarketWatch.

Въпреки че трейдърите на фючърси върху федералните фондове очакват повишение на лихвата от 75 базисни пункта, или 0,75 процентни пункта, в сряда, тяхното безпокойство е свързано с факта, че индекса на потребителските цени от миналата седмица, съчетан с все още стабилния пазар на труда, може да накара гуверньора на Фед Джером Пауъл (и други ястреби в Комисията по отворения пазар), да направят нещо повече от това просто да продължат досегашния курс, докато се борят да ограничат инфлацията.

Вместо това служителите на Фед може да преценят, че трябва да действат по-агресивно.

Ако подобен сценарий стане факт, това ще отбележи най-агресивния случай на затягане на политиката от страна на Фед от дните на бившия председател на регулатора, Пол Волкър, когато Фед повиши лихвите със 75 базисни пункта на три поредни заседания.

Мнозина се притесняват, че толкова сериозно затягане би рискувало да отприщи хаос на пазарите, като по същество премахне вероятността от „меко приземяване“ за икономиката на САЩ.

Как биха реагирали пазарите?

Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA, посочва в бележка до клиенти, че увеличение от 100 базисни пункта би представлявало „прекомерна реакция“ от страна на Фед.

„Смятаме, че увеличение от 100 базисни пункта би обезпокоило „Уолстрийт“, тъй като това би означавало, че Комисията за отворения пазар (FOMC) реагира пресилено на данните, вместо да се придържа към плана си, и би увеличило вероятността FOMC в крайна сметка да затегне прекалено много (политиката си) и да намали възможността за реализиране на меко приземяване“, изтъква Стовал.

С доходност по краткосрочните американски държавни облигации, която вече се доближава до 4%, Фед може да не иска да рискува да разстрои пазарите по такъв начин.

„Фед сигнализира за 75 базисни пункта. Ако увеличението достигне 100 базисни пункта, мисля, че ще бъде шокиращо за пазара“, изтъква Дейвид Рубенщайн, милиардерът, основател на Carlyle Group, по време на интервю за Fox Business.

Но ако приемем, че Фед наистина реши да избере изненадващо увеличение с цял процентен пункт, някои пазарни стратези виждат сценарий, при който пазарите записват ръстове в лицето на по-рязък Фед.

„Не предвиждам това по никакъв начин, но мога да видя сценарий, при който Фед вдига лихвите със 100 базисни пункта и пазарът всъщност отчита ръстове въз основа на идеята, че Фед изтръгва лейкопласта, вместо бавно да го премахне“, коментира Мат Татъл, главен изпълнителен директор на Tuttle Capital Management, в размяна на имейли с MarketWatch.

Какъв е смисълът?

Разбира се, повишението със 100 базисни пункта все още се възприема широко като резултат с ниска вероятност. Пазарите на фючърси върху фондовете на Фед понастоящем оценяват такава вероятност на едва 20%, докато 80% е шансът за увеличение със 75 базисни пункта.

До момента японската инвестиционна банка Nomura е една от малкото големи институции, които очакват увеличение от 100 базисни пункта в сряда.

Но аргументът защо Фед може да реши да се отклони от политиката си на внимателно изчислени ходове явно резонира сред инвеститорите, доказателство за което е фактът, че толкова много стратези на „Уолстрийт“ са избрали да обърнат внимание на възможността за такова повишение в изследванията, които предоставят на клиенти и медии.

В бележка, публикувана рано във вторник, стратегът за кръстосани активи на Nomura Чарли МакЕлигот обясни защо смята, че пазарите „значително подценяват“ перспективата за увеличение със 100 базисни пункта.

Следвайки последната порция от икономически данни, Пауъл просто не може да рискува положителна пазарна реакция в сряда, тъй като това би довело до „контрапродуктивно“ облекчаване на финансовите условия, което се случва, когато цените на акциите се покачат и доходността на облигациите падне, изтъква стратегът.

Ако целта на Пауъл е да попречи на инфлацията да се ускорява, той трябва да демонстрира, че е „напълно ангажиран с това, особено след като икономическите данни показват, че започващата спирала при заплатите и цените вече пуска корени, пише още МакЕлигот.

Каква е алтернативата?

Ако Фед наистина  повиши лихвите със 100 базисни пункта, такъв агресивен ход ще принуди пазарите да се съобразят с възможността лихвения процент по федералните фондове да надхвърли 5% следващата година, което би било анатема за пазарите и може би за икономиката. Ето защо икономистът от JPMorgan Chase & Co., Майкъл Фероли, отказва да приеме възможността за подобно увеличение.

„Смятаме, че шансовете за увеличение със 100 базисни пункта са по-ниски от покачване с 0,75 процентни пункта, защото добрите шофьори не увеличават скоростта, когато се приближават до дестинацията си“, пише Фероли в бележка до клиенти, публикувана в средата на миналата седмица.

Вместо това, както Фероли информира клиентите на JPM миналата седмица, американската банка очаква Фед да пристъпи към малко по-голямо увеличение през ноември, следвано от допълнително увеличение от 25 базисни пункта в началото на следващата година. Поредицата от увеличения ще помогне за постигане на горната граница на лихвения диапазон на Фед от 4,25% до следващата пролет, като нивото все още е много по-високо, отколкото мнозина очакваха през юли.

Всичко извън това ще зависи изцяло от природата на икономическите данни.

„Ако пазарът на труда не се охлади съществено до януари-февруари, тогава ще очакваме FOMC да продължи да увеличава лихвите с по 25 базисни пункта, докато това не се случи“, изтъква Фероли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
karadjata
преди 1 година
Аз лично "залагам" на увеличение от 0.75%. На ФЕД не му е нужно да прави изненади и да всява паника на пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още