IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за щатската инфлация затвърдиха вероятността от още един голям ход на Фед

Покачването на потребителските цени в страната надмина очакванията на икономистите

16:14 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в САЩ се оказа по-устойчива от очакваното през август, когато покачването на цените е надминало очакванията на икономистите, затвърждавайки вероятността от още един силен ход на парично затягане от Федералния резерв следващата седмица, пише Bloomberg.

 

 

 

Годишната инфлация в САЩ е достигнала 8,3% през август, след като месец по-рано тя се забави до 8,5%. Очакванията на икономистите бяха за по-силен спад до 8 на сто. На месечна база показателят се е покачил с 0,1%, докато през юли той остана без промяна, съобщи министерството на труда в САЩ във вторник.

Основната инфлация, изключваща волатилните цени на храните и енергията, се е ускорила до 0,6% спрямо юли и 6,3% спрямо август 2021 г., като всички движения са били над прогнозите на икономистите.

Сред компонентите с най-голям принос за повишението са били нарасналите разходи за наеми и жилища, за храна и за здравни услуги.

Данните са отражение на устойчивия ценови натиск в САЩ, който може да мотивира Фед за пореден път да демонстрира непоколебимостта си да върне ценовата стабилност. В последните два месеца регулаторът одобри лихвени повишения от по 75 б.п., а данните за щатската инфлация може да го насърчат да предприеме трети такъв ход на заседанието си на 20-21 септември.

Миналата седмица управителят на финансовата институция Джером Пауъл отново повтори мнението си, че банката все още не си е свършила работата с инфлацията и че ще продължи да предприема силни и директни ходове.

"Сегашните ни виждания са, че трябва да действаме силно, директно, както и преди, и да продължим, докато не си свършим работата", каза Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още