IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавящата се инфлация в САЩ едва ли ще огъне Фед

Инвеститорите ще следят новите данни за потребителските цени в Европа и САЩ и реакциите на централните банкери към тях

10:30 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Данните за инфлацията в САЩ, които предстои да бъдат публикувани тази седмица, едва ли ще променят плановете на Федералния резерв за още едно голямо лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.) на заседанието на банкатa на 20-21 септември.

Последно потребителската инфлация в САЩ падна до 8,5% през юли - значително понижение спрямо отчетените 9,1% месец по-рано.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, са статистиката за август да покаже допълнително забавяне в растежа на цените до 8% на годишна база.

Извън волатилните цени на храните и енергията обаче инфлацията може да се е покачила от 5,9% през юли до 6,1% през август.

 

 

 

Въпреки тези прогнози последните изказвания от представители на Фед оставиха на инвеститорите ясното послание, че банката е твърдо решена да продължи с агресивното затягане на паричната политика.

Миналата седмица заместник-управителят на Фед Лейл Брейнард заяви, че ще трябва ведомството да повиши лихвите до ограничаващо растежа равнище и да ги задържи на него за "известно време". "Паричната политика ще трябва да е ограничаваща за известно време, за да осигури увереност, че инфлацията се забавя до целевото ниво", каза Брейнард в сряда.

В четвъртък управителят Джером Пауъл отново загатна, че банката все още не си е свършила работата с инфлацията и че ще продължи да предприема силни и директни ходове.

"Сегашните ни виждания са, че трябва да действаме силно, директно, както и преди, и да продължим, докато не си свършим работата", заяви категорично банкерът по време на конференция на института Cato във Вашингтон, посветена на паричната политика.

В петък още един представител на Фед каза, че за банката работата продължава. Кристофър Уолър каза, че подкрепя още едно значително увеличение на лихвите на заседанието през септември и че централните банкери трябва да спрат да опитват да гадаят бъдещето и вместо това да се фокусират върху това, което сегашните данни показват.

"Що се отнася до следващото ни заседание, подкрепям още едно значително увеличение на федералната лихва", каза Уолър по време на своя реч във Виена. "Колкото до по-напред в бъдещето обаче, не мога да кажа кой е подходящият път за паричната политика. Върхът (на лихвата) и колко бързо стигнем до него ще зависи от данните, които ще получим за икономиката", предупреди той.

"Данните за инфлацията през август вероятно ще покажат "меки" резултати, но това няма да промени крайния резултат - "съвкупността" от данните, които Пауъл ще следи, не показват много признаци на охлаждане в икономиката и може би показват известно ускоряване" на инфлацията, написаха икономисти от Bloomberg Economics.

Причината Фед да не бърза е, че няколко месеца на забавяне не сочат към заформянето на низходяща тенденция в покачването на цените, затова и американският регулатор няма да бърза да се огъва, нито да обявява, че работата е свършена.

"Ще продължим колкото дълго е необходимо, за да намалим инфлацията", увери миналата седмица Брейнард.

Данните за щатската инфлация през август може да покажат поредно забавяне в показателя. Източник: Bloomberg L.P. Данните за щатската инфлация през август може да покажат поредно забавяне в показателя. Източник: Bloomberg L.P.

Освен данните за инфлацията, тази седмица инвеститорите ще следят и статистиката за продажбите на дребно в САЩ заедно с тази за производствените цени, както и традиционните ежеседмични данни за пазара на труда и за запасите на суров петрол.

Вниманието на пазарите ще бъде привлечено и от други централни банки - Руската централна банка ще проведе заседание в петък, като очакванията са за още едно лихвено понижение.

Отделно инвеститорите ще следят изказванията на представители на Европейската централна банка (ЕЦБ), след като миналата седмица регулаторът изненада с увеличение на лихвата от 75 б.п.

Европейският регулатор се присъедини към над 40 банки по света, увеличили лихвите с поне 75 б.п. в един ход. Източник: Bloomberg L.P. Европейският регулатор се присъедини към над 40 банки по света, увеличили лихвите с поне 75 б.п. в един ход. Източник: Bloomberg L.P.

Този четвъртък трябваше и Английската централна банка (АЦБ) да проведе заседание, но то бе отложено със седмица поради кончината на кралица Елизабет II.

Ето какво конкретно ще следим в следващитe дни:

В понеделник борсите в Китай, Хонконг и Южна Корея няма да работят поради отбелязването на национален празник.

Основните данни от деня ще дойдат от Великобритания, където ще стане ясно нараснало ли е промишленото производство през юли и какъв е бил търговският баланс на страната.

Същия ден Луис де Гиндос и Изабел Шнабел от ЕЦБ ще направят изказвания.

Във вторник статистиката ще покаже ускорила ли се е производствената инфлация в Япония. По-късно ще стане ясно нараснала ли е безработицата във Великобритания и покачили ли са се средните заплати през юли. В Германия и Испания ще бъдат публикувани данните за инфлацията през август, като в Германия се очакват и данните на института ZEW за икономическите нагласи през септември.

Управителят на АЦБ Андрю Бейли ще направи изказване.

В САЩ ще стане ясно каква е била инфлацията през август.

В сряда основните данни отново ще дойдат от Великобритания, където ще има статистика за потребителската и за производствената инфлация.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн ще направи изказване заедно с ръководителя на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия.

В Европа ще стане ясно свило ли се е промишленото производство през юли, докато в САЩ се очакват данни за производствените цени.

Четвъртък ще започне със статистика за представянето на новозеландската икономика през второто тримесечие, докато Япония ще публикува данни за търговския си баланс. В Австралия ще стане ясно какво е било нивото на безработица през август. В Европа на фокус ще са Германия и Франция, където се очаква статистика за съответно цените на едро и потребителските цени. В Европа ще бъдат публикувани данните за търговския баланс, след които ще има изказвания на представители на ЕЦБ.

АЦБ ще публикува протоколите от последното си заседание.

В САЩ се очаква статистика за продажбите на дребно и за пазара на труда.

В последния работен ден от седмицата светлината на прожекторите ще е върху Китай, където се очаква статистика за промишленото производство, цените на жилищата, безработицата и продажбите на дребно.

Данни за търговията на дребно се очакват и във Великобритания, докато за региона на Европа ще бъде публикувана статистиката за инфлацията през август.

Руската централна банка ще вземе решение за пътя на паричната си политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още