IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската кралица Елизабет Втора почина

Синът ѝ Чарлз наследява короната и вече е държавен глава както на Великобритания, така и на 14 други страни, включително на Австралия, Канада и Нова Зеландия

20:46 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора почина на 96-годишна възраст, информира Ройтерс, цитирайки съобщение на представители на Бъкингамския дворец.

„Кралицата почина мирно в Балморал този следобед“, се посочва в изявлението.

Най-големият ѝ син Чарлз, на 73 години, автоматично става крал на Обединеното кралство и държавен глава на 14 други страни, включително на Австралия, Канада и Нова Зеландия. Заедно със своята съпруга Камила той ще остане в Балморал тази нощ и утре двамата ще отпътуват обратно към Лондон.

Семейството на Елизабет Втора се събра в резиденцията ѝ в Шотландия, замъка Балморал, след като лекарите изразиха загриженост относно здравословното ѝ състояние. Тя страдаше от това, което представители на Бъкингамския дворец наричат "епизодични проблеми с мобилността" от края на миналата година, което я принуди да се оттегли от почти всички свои публични ангажименти.  Флагът на Великобритания е спуснат наполовина след обявяването на смъртта на кралица Елизабет II в Лондон, Великобритания, в четвъртък, 8 септември 2022 г. Chris J. Ratcliffe/Bloomberg Флагът на Великобритания е спуснат наполовина след обявяването на смъртта на кралица Елизабет II в Лондон, Великобритания, в четвъртък, 8 септември 2022 г. Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Кралица Елизабет Втора, която остава в историята като най-възрастният и най-дълго управлявал държавен глава на Великобритания, наследява престола от баща си крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г., когато е само на 25 години. През февруари Елизабет Втора отбеляза 70-годишнината си на британския престол.

Елизабет става монарх във време, когато Великобритания все още е запазила голяма част от отвъдморските си имперски територии. В същото време страната не се е възстановила напълно от Втората световна война, като жителите продължават да се сблъскват с хранителни дажби и класово разделение.

По това време министър-председател на страната е Уинстън Чърчил, а Йосиф Сталин ръководи Съветския съюз, докато бушува Корейската война. 

През следващите десетилетия Елизабет става свидетел на огромни политически промени и социални катаклизми както у дома, така и в чужбина. Премеждията на собственото ѝ семейство, най-вече разводът на Чарлз с покойната му първа съпруга, принцеса Даяна, привличат огромно обществено влияние.

Въпреки че отдавна се е превърнала в символ на стабилност и приемственост за британците във време на относителен национален икономически упадък, Елизабет се опита да адаптира многовековната институция на монархията към изискванията на модерната епоха.

„Тя успя да модернизира и развие монархията както никой друг“, изтъква нейният внук принц Уилям, който сега е престолонаследник, в документален филм от 2012 г.

Смъртта на кралицата бележи преломен момент за Обединеното кралство.Британците под 70-годишна възраст са израснали, познавайки само един монарх. Тя беше най-видимата връзка с имперското минало на страната и олицетворение на националната идентичност.

Уиндзор е последната европейска монархия, която продължава практиката на коронация. Отбелязването на кончината и коронясването на нейния наследник сега ще бъде от решаващо значение за този преход и за поддържането на показността, която е жизненоважна за поддържането на ролята и властта на монархията. Историческото управление на кралица Елизабет обхваща период на дълбоки социални и икономически промени - от държава империя, която е пионер в глобализацията, до страна, която реши да се оттегли от Европейския съюз, от общество със строги класови разделения до разнообразна и по-равноправна държава.

Преди погребението ѝ ще има 10-дневен период, през който ще се проведе миниатюрно организирано възпоменание.

На уебсайта на правителството ще бъде поставен черен банер в памет на нейната кончина. Предвид факта, че смъртта ѝ е настъпила в Шотландия, се очаква тя да остане там, преди да бъде транспортирана в Лондон за държавно погребение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още