IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз Евънс от Фед допуска ново голямо покачване на лихвите през септември

Управителят на чикагския клон на централната банка на САЩ препоръчва лихвите да бъдат повишени до 4%

22:20 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Управителят на Федералния резерв в Чикаго Чарлз Еванс. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на Федералния резерв в Чикаго Чарлз Еванс. Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Федералния резерв на САЩ могат да прибегнат до трето поредно голямо увеличение на лихвите, когато се срещнат на 20-21 септември, заяви управителят на клона на централната банка в Чикаго Чарлз Евънс, цитиран от Bloomberg.

„Мисля, че имаме добър план. Бихме могли да увеличим със 75 базисни пункта лихвите през септември“, заяви той по време на събитие, организирано от Колежа в Дюпейдж, Илинойс. „Знам, че трябва да увеличим лихвените проценти до значително по-високо ниво от сегашното“, добавя той.

Евънс не гласува в подкрепа на сегашната агресивна политика на Фед по-рано тази година. 

Фед повишава скоростно лихвите, за да ограничи ускоряването на инфлацията. Гуверньорът на централната банка Джером Пауъл сигнализира по-рано в четвъртък за нова възходяща корекция на лихвите от 75 базисни пункта през септември - след увеличения с подобен размер през юни и юли - или за ръст от половин процентен пункт. Според него решението зависи от предстоящите икономически данни.

Най-важната задача

Инфлацията е основната задача на Фед, категоричен е Евънс. По думите му не е важно дали постоянно се казва на хората, че служителите на регулатора са на правилния път, да в действителност да се следва този път.

Евънс, който в миналото се смяташе за представител на гълъбите в рамките на Фед, каза още, че е уверен, че служителите могат да постигнат т.нар. „меко кацане“ на икономиката, при което инфлацията е овладяна без да се стига до рецесия.

„В момента безработицата е 3,7%. Оптимист съм, че ще успеем да се справим с това и ще запазим безработицата на ниво около 4,5%, докато не приключим“, посочва Евънс, добавяйки: „Това пак би било доста добър резултат, въпреки че ще изглежда прекалено голяма цена за някои“.

Пред журналисти Евънс заяви, че рискът от прекалено затягане на политиката ще се увеличи, след като лихвите достигнат 3,5%. Въпреки това той допълва: „Не бих казал, че препоръчвам пауза при 3,5%, защото мисля, че е по-вероятно да се стигне до 4%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още