IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл отново загатна, че Фед все още не си е свършил работата

Може да има възходящ натиск върху заплатите при недостиг на работна ръка, каза ръководителят на Фед

16:53 | 08.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл отново загатна, че банката все още не си е свършила работата с инфлацията и че ще продължи да предприема силни и директни ходове. Това стана ясно по време на конференция на института Cato във Вашингтон, посветена на паричната политика.

Пауъл изтъкна, че голям фактор за сегашните високи цени е пандемията и измененията, до които тя доведе.

"Според мен нямаше да имаме такава инфлация, каквато виждаме в момента, ако не бяха пандемичните ефекти", каза Пауъл, визирайки прекъсванията на снабдителните вериги и промените в потребителското търсене, което се измести от услуги към стоки по време на здравната криза.

Той изтъкна, че е важно да не се допуска вкореняване на инфлационните очаквания, както стана през 70-80-те години на миналия век, когато начело на Фед бе Пол Волкър.

"Това, което Волкър направи, бе предшествано от няколко провалени опита да се озапти инфлацията. Това, което се случи тогава, е, че хората започнаха да мислят за високата инфлация като норма и това направи трудно забавянето на инфлацията", каза Пауъл.

"Затова и сегашните ни виждания са, че трябва да действаме силно, директно, както и преди, и да продължим, докато не си свършим работата, за да избегнем този момент", отсече банкерът.

Той коментира и изказването си преди 10-тина дни на икономическия симпозиум в Джаксън Хол.

"Посланието ми в Джаксън Хол беше, че Фед носи и приема отговорността за ценовата стабилност, което означава инфлация от 2%. Колкото по-дълго тя остане над целта, толкова по-голям е шансът обществеността да започне да я смята за норма", каза ръководителят на Фед.

Що се отнася до пазара на труда, Пауъл посочи, че ако има устойчив недостиг на работна ръка, това ще допринесе за възходящ натиск върху заплатите. "Днес търсенето на пазара на труда е силно, с намесата ни се надяваме да постигнем растеж под тренда, с което пазарът на труда ще се върне към по-добър баланс и това ще върне заплатите към нива, които до по-голяма степен са в съответствие с инфлация от 2%", каза Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още