IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл не отстъпи от твърдия тон за лихвените повишения

Сега не е моментът да сложим пауза или да спрем увеличаването на лихвите, смята управителят на Фед

17:40 | 26.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл не разочарова инвеститорите и за пореден път демонстрира твърдия си тон в речта си в Джаксън Хол. По време на изказването си Пауъл каза, че очаква централната банка да продължи с лихвените повишения по начин, който може да причини "известна болка" на щатската икономика, съобщи CNBC.

Необичайно кратката реч, разпростираща се в само шест страници, бе описана от Пауъл като "кратки забележки, по-стеснен фокус и по-директно послание". Тя бе очаквана от инвеститорите цяла седмица, като предизвикваше сътресения на световните финансови пазари.

Малко преди речта Wall Street откри редовната си търговска сесия в петък без единна посока.

Пауъл потвърди, че Фед ще използва "мощно инструментите си", за да озапти инфлацията, която е на близо 40-годишен връх, макар че през юли тя показа известно забавяне - от годишния размер от 9,1% през предходния месец до 8,5 на сто.

Към момента Фед е покачил лихвите с 2,25 процентни пункта и според Пауъл "сега не е моментът за пауза или за спиране".

"Въпреки че по-високите лихви, по-бавният растеж и по-меките условия на пазара на труда ще забавят инфлацията, те също така ще причинят известна болка на домакинствата и бизнесите. Това е, за нещастие, цената за намаляването на инфлацията. Но неуспехът за възстановяване на ценовата стабилност би означавал далеч по-голяма болка", смята Пауъл.

Малко след изказването му фондовите борси в САЩ се оцветиха в червено.

Към 17:20 ч. индексът Dow Jones Industrial Average отписа 0,13% до 33 248,98 пункта, показателят S&P 500 намаля с 0,22% до 4189,75 пункта, а измерителят Nasdaq Composite с 0,29% до 12 603,06 пункта.

Данните по-рано през деня показаха, че ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) е забавил ръста си до 6,3% на годишна база през юли, след като месец по-рано той достигна 6,8%. На месечна база показателят се е понижил с 0,1 на сто.

В интервю за CNBC управителят на Фед в Атланта Рафаел Бостик посочи, че петъчните данни биха го мотивирали да наклони вижданията си в посока ръст на лихвите от 50 базисни пункта - по-малък ход спрямо последните два в размер на по 75 базисни пункта.

Той обаче изтъкна, че предстои да бъдат публикувани още данни, които може да го накарат да си промени мнението.

В четвъртък ръководителят на банката в Сейнт Луис Джеймс Булард изрази мнение, че според него лихвите все още са твърде ниски, а инфлацията може да се окаже по-устойчива от очакваното.

"Базисният сценарий вероятно би бил, че инфлацията ще бъде по-устойчива спрямо очакванията, които много хора на Wall Street имат, и че ще е по-висока за по-дълго - риск, който е подценен от пазарите днес", смята Булард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
Lemon's
преди 1 година
До: khaoКопейка ти си за шеф на ФЕД ве? При теб няма да има закъснение ще лющиш здраво няма да има лабаво за икономиката??? Да ви и специалистите дето пишете тук!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 18
Shadow1
преди 1 година
До: khaoПоне 3-4 години? А най-много с колко е закъсняло с 10? Не ти ли се струва и че празнуваме нова година със закъснение, не смяташ ли че ще е по-добре някъде по велик ден да я празнуваме, да сме напред с нещата не да закъсняваме като глупавия федерален резерв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
khao
преди 1 година
твърдия тон?!?! вие луди ло сте, това действие закъсня с поне 3-4год...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още