IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Инфлацията ще е по-устойчива от очакваното, Wall Street я подценява

Основната лихва още е ниска и трябва да достигне ниво до 4% до края на годината, смята централният банкер

15:33 | 26.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в САЩ може да се окаже по-устойчива, отколкото много хора очакват, а лихвените проценти все още не са достатъчно високи, за да свият ценовия натиск. Такова мнение изрази управителят на клона на Федeралния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от Ройтерс.

Изказването му е направено само ден преди речта на управителя на Фед Джером Пауъл.

Централният банкер ще говори по време на икономически симпозум в Джаксън Хол - американския еквавилент на европейската годишна среща на банкерите в Синтра - като очакванията са Пауъл да затвърди ястребовия* тон на банката. Освен това, инвеститорите ще се оглеждат и за сигнали какво предстои след края на агресивния цикъл на парично затягане, като се имат предвид нарастващите опасения от рецесия.

В интервю за CNBC в четвъртък Булард повторно заяви, че би искал основната лихва да достгине ниво между 3,75% до 4% до края на годината. В момента показателят е в диапазона 2,25-2,50%.

Според него такова надграждане показва, че "имаш сериозни намерения за борбата срещу инфлацията".

"Базисният сценарий вероятно би бил, че инфлацията ще бъде по-устойчива спрямо очакванията, които много хора на Wall Street имат, и че ще е по-висока за по-дълго - риск, който е подценен от пазарите днес", смята Булард.

Последните данни показаха, че потребителската инфлация в САЩ се е забавила до годишен растеж от 8,5% през юли.

На месечна база показателят е останал без промяна, след като цената на енергоносителите се е понижила с 4,6%, а тази на бензина - със 7,7 на сто. От друга страна, храните са станали по-скъпи с 1,1%, а наемите - с 0,5 на сто.

За сравнение, през юни инфлацията е била в размер на 9,1 на сто.

 

Статистиката вдъхна известна доза оптимизъм сред инвеститорите, че Фед е на правилен път с лихвените повишения.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още