IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската инфлация записа по-бавен растеж от очакваното

На месечна база покачването на цените е останало без промяна през юли

16:36 | 10.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Данните за потребителската инфлация в САЩ потвърдиха, че Федералният резерв е на правилен път с лихвените повишения, като показаха забавен растеж до годишно равнище от 8,5% през юли, съобщи CNBC.

На месечна база показателят е останал без промяна, след като цената на енергоносителите се е понижила с 4,6%, а тази на бензина със 7,7 на сто. От друга страна, храните са станали по-скъпи с 1,1%, а наемите - с 0,5 на сто.

За сравнение - през юни достигнатото равнище бе 9,1 на сто. Икономистите предвиждаха, че данните може да покажат известно забавяне на растежа, но очакванията им бяха за годишно ниво от 8,7% и за месечно от 0,2%.

Извън цените на храните и енергията инфлацията се е ускорила до 5,9% на годишна и 0,3% на месечна база спрямо очакванията за равнище от съответно 6,1% и 0,5%.

Годишното поскъпване на храните е било най-високото от май 1979 г. в размер на 10,9%. Електроенергията е станала с 15,2% по-скъпа спрямо юли 2021 г., а енергийният индекс е записал ръст от 32,9 на сто.

8,5%

достигна годишната инфлация в САЩ

през юли

 

Очакванията за леко забавяне в растежа предизвикаха опасения в последните дни, че Федералният резерв на САЩ може да обърне курса, когато все още е твърде рано за това. Друго положително движение се наблюдава и на пазара на труда в САЩ, който разкри значително повече работни места извън селскостопанския сектор през миналия месец - сигнал, че щатската икономика не се намира в рецесия.

Последните изказвания на представителите на Фед по-скоро бяха очертани с ясния нюанс на категоричността, че лихвените повишения няма да спрат дотук. Към момента регулаторът е одобри лихвени ръстове в размер на 225 базисни пункта, като последните два месеца лихвите бяха повишени с по 75 базисни пункта.

Следващото заседание на регулатора предстои да се състои на 20-21 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още