IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационните очаквания в САЩ се свиха рязко, давайки глътка въздух на Фед

Едногодишните очаквания са спаднали до най-ниското ниво от февруари тази година, а тригодишните - от април миналата година

14:29 | 09.08.22 г.
Снимка: Ting Shen/Bloomberg
Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Инфлационните очаквания в САЩ записаха рязък спад през юли, показа проучване на Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк, цитирано от Ройтерс.

Медианните очаквания на потребителите за инфлацията за следващата година намаляха с 0,6 процентни пункта до 6,2%, докато тези за тригодишната инфлация са били с 0,4 процентни пункта по-ниски до 3,2%. Това са били най-ниските нива за показателите от съответно февруари тази година и април миналата година.

Данните показват, че централните банкери печелят битката в поддържането на очакванията за ценовия ръст под контрол, докато продължават да се опитват да озаптят инфлацията.

 

 

 

Инфлационните очаквания са ключов показател, който се следи отблизо от Фед. От март насам регулаторът е повишил лихвите с кумулативни 225 базисни пункта (б.п.), като в последните два месеца ускори битката с инфлацията с ръстове от по 75 б.п.

Следващото заседание на Фед предстои да се състои на 20-21 септември, като банкерите предупредиха, че е възможно да има още един агресивен ход тогава в зависимост от постъпилите дотогава данни.

Миналата седмица статистиката показа, че пазарът на труда в САЩ е останал силен, разкривайки повече работни места от очакваното - сигнал, че икономиката на страната не е в рецесия, и движение, което може да стимулира Фед да продължи с по-големите стъпки в лихвите в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още