IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед не трябва да бърза да отпуска юздите на инфлацията

Данните за ръста на потребителските цени в САЩ тази седмица може да покажат известно забавяне

11:16 | 08.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителска инфлация в САЩ
Потребителска инфлация в САЩ

Федералният резерв на САЩ не трябва да бърза да отпуска юздите на инфлацията - опасения, които някои икономисти вече имат на фона на предстоящите данни за покачването на потребителските цени, които предстои да бъдат публикувани тази седмица.

Последно потребителската инфлация в САЩ достигна годишно равнище от 9,1% през юни. Прогнозите са окончателните данни в сряда да покажат ниво от 8,7%. На месечна база показателят нарасна 1,3%, докато сега очакванията са за ръст от 0,2%, пише Bloomberg. Ако те се оправдаят, това ще е най-малкото повишение от началото на 2021 г. насам.

Очакван ръст на потребителските цени в САЩ през месец юли. Очакван ръст на потребителските цени в САЩ през месец юли.

Ден по-късно ще бъде публикувана и официалната статистика за ръста на производствените цени, която се очаква да покаже увеличение до 0,3% на месечна и 10,4% на годишна база.

Прогнозите предизвикаха опасения сред някои икономисти, че Фед може прибързано да сметне работата за свършена.

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ, каза миналата седмица, че новите данни ще накарат Фед да си помисли, че всичко е точно, когато реално има нужда от още действия.

"Опасявам се, че ще видим някои добри новини за инфлацията", каза Самърс. Заедно с някои признаци на икономическо забавяне, опасността се крие в това, че данните "ще накарат Фед да си помисли, че нещата са под контрол".

Щатската икономика обаче продължава да е в "презагрято" състояние, което се доказа и от данните за пазара на труда и заплатите, публикувани в петък (5 август).

Те показаха, че новооткритите работни места извън селскостопанския сектор са нараснали с 528 хил. през юли, а безработицата е спаднала до 3,5%. За сравнение - прогнозите на Dow Jones бяха за резултати от съответно 258 хил. и 3,6%.

"Всичко в тези цифри ми говори за прекомерно загряване, което все още не е под контрол и не е на път да бъде под контрол", предупреди Самърс.

От друга страна, последните изказвания на представителите на банката по-скоро оставят впечатлението, че централните банкери все още не са приключили с агресивните ходове.

"Данните за пазара на труда за юли го доказват - не сме в рецесия. И по-важното, това означава още, че Фед вероятно ще трябва да увеличи лихвите с още 75 базисн пункта през септември, пишат икономисти от Bloomberg Economics.

По-рано миналата седмица Мери Дели, управител на Фед в Сан Франциско, посочи, че банката "дори не е близо" до финала на битката си срещу най-високата от десетилетия насам инфлация.

"Имахме добро начало и се чувствам много доволна докъде сме стигнали до момента", но инфлацията е "твърде висока", каза Дели.

"Все още сме непоколебими и абсолютно обединени за постигането на ценова стабилност, която не означава инфлация от 9,1% - означава нещо, по-близко до инфлация от 2%, следователно има дълъг път за извървяване", допълни централният банкер.

Тази седмица инвеститорите отново ще следят изказванията от Фед, като предстоят коментари от регионалните ръководители в Чикаго и Минеаполис Чарлз Евънс и Нийл Кашкари, както и още едно изказване на Дели.

Извън Фед и щатската икономика, предстои сравнително спокойна седмица за пазарите. Понеделник и вторник ще са леки откъм макроикономически данни, а в сряда предстои да стане ясно с колко са се покачили цените в редица страни, в т.ч. Япония, Китай, Германия, Италия,САЩ и Русия. В последния ден от седмицата ще стане ясно каква е била инфлацията във Франция и Испания, както и как се е представила британската икономика.

Ето какво конкретно ще следим в следващитe дни:

Данните в понеделник ще покажат какво е било нивото на безработица в Швейцария през юли, както и как се движат инвеститорските нагласи в Европа през август.

Вторник ще започне с данни за бизнес доверието в Австралия, последвани от тези за фабричните поръчки в Япония.

Сряда се очертава да е най-натовареният ден. Сутринта българско време Южна Корея ще обяви каква е била безработицата през юли, в съседна Япония ще стане ясно с колко се е ускорила производствената инфлация, а в Китай - и потребителската. Първите данни от Европа ще са за ръста на потребителските цени в Германия и Италия. В ранния следобед ще стане ясно каква е била потребителската инфлация в САЩ, където се очаква и традиционната статистика за щатските резерви на суров петрол. По-късно Русия също ще обяви каква е била инфлацията през юли.

Четвъртък ще е почивен ден за японските борси, където се отбелязва Ден на планините. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще публикува своя месечен доклад за пазара на "черно злато". В САЩ се очаква информация за производствените цени, както и за подадените молби за помощи при безработица.

В петък основните данни ще са от Великобритания - ще има статистика за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП), за промишленото производство, за бизнес инвестициите, както и за търговския баланс. По-късно Франция и Испания ще публикуват данни за инфлацията през юли. За региона на Европа се очаква информация за промишленото производство през шестия месец на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още