IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързата работа ще е нова доза срам за Федералния резерв на САЩ

Новите данни за потребителската инфлация може да накарат Фед да си помисли, че всичко е под контрол, а това не е така, смята бившият финансов министър на САЩ

09:35 | 06.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Ting Shen/Bloomberg </em></p>

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Бързата работа ще е нова доза срам за Федералния резерв на САЩ.

В последната над половин година централната банка на страната, заедно с други големи регулатори, бе обект на критики заради липсата ѝ на реакция към рекордната инфлация, която още през първия месец на годината вече беше над три пъти над целевото равнище на банката от 2%.

 

 

 

Към края на юли годишната инфлация в САЩ е 9,1%. За разлика от началото на годината обаче, когато кумулативната стойност на лихвените повишения бе нула пункта, от март насам Фед е одобрил вече 225 базисни пункта (б.п.) на парично затягане, последните 75 б.п. от които бяха приети в края на юли.

Предстои следващата седмица да бъдат публикувани нови данни за инфлацията в Щатите, като очакванията са те да покажат забавяне в темпа на растеж. Икономисти и анализатори обаче предупреждават, че Фед не трябва да се възгордява и че бързата работа, която централната банка може да помисли, че е свършила, може да доведе до нова доза срам и критики, тъй като все още не е приключила.

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ, смята, че новите данни ще накарат Фед да си помисли, че всичко е точно, когато реално има нужда от още действия, пише Bloomberg.

"Опасявам се, че ще видим някои добри новини за инфлацията", каза Самърс. Заедно с някои признаци на икономическо забавяне, опасността се крие в това, че данните "ще накарат Фед да си помисли, че нещата са под контрол".

Щатската икономика обаче продължава да е в "презагрято" състояние, което се доказа и от данните за пазара на труда и заплатите, публикувани в петък (5 август).

Те показаха, че новооткритите работни места извън селскостопанския сектор са нараснали с 528 хил. през юли, а безработицата е спаднала до 3,5%. За сравнение - прогнозите на Dow Jones бяха за резултати от съоветно 258 хил. и 3,6%.

"Всичко в тези цифри ми говори за прекомерно загряване, което все още не е под контрол и не е на път да бъде под контрол", предупреди Самърс.

Той подчерта че Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика, също е предупредил, че все още не е време Фед да промени посоката на курса си - нещо, което инвеститорите вече очакват.

По-рано Кругман написа в  New York Times, че "предстоящите добри новини за краткосрочната инфалция не са доказателство, че стратегията вече е проработила и съответно не оправдава промяна към по-лесни пари".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още