IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за рекордната инфлация в САЩ оправдават ястребовите крясъци на Фед

Покачването на потребителските страни в страната е достигнало нов рекорден темп през юни, смачквайки наратива за достигнат връх на инфлацията

16:24 | 13.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в САЩ се е ускорила до ново рекордно равнище през миналия месец, затвърждавайки необходимостта от одобрените вече и от допълнителни лихвени повишения от Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Индексът на потребителските цени в САЩ е записал годишно повишение от 9,1% през юни, значително надминавайки прогнозите на Dow Jones за ниво от 8,8 на сто. Резултатът маркира пореден месец, в който инфлацията достига най-високото си равнище от декември 1981 г.

 

Без цените на храните и енергията основният индекс се е увеличил с 5,9%, което отново е било над очакванията за 5,7 на сто ръст.

На месечна база щатската инфлация се е ускорила до 1,3%, докато основната - до 0,7 на сто. За сравнение - пазарните прогнози бяха за съответно равнища от 1,1% и 0,5%.

Картината, която данните рисуват, разбива наратива, че инфлацията може да е достигнала своя връх, като се има предвид, че е отчетен ръст и в голям спектър от стоки и услуги.

Цената на енергията се е покачила със 7,5% спрямо май, докато спрямо 12 месеца по-рано - с 41,6 на сто. Ценовият индекс на храните се е покачил с 1%, а този за настаняването - с 0,6% спрямо май. Това е бил шестият пореден месец, в който храните и жилищата са поскъпнали с поне процент.

Малко след публикуването на данните стойността на еврото спрямо долара намаля, като щатският долар стана по-скъп от единната европейска валута за пръв път от две десетилетия насам.

Статистиката на министерството на труда на САЩ затвърждава необходимостта от реакция от страна на Федералния резерв, въпреки че вече немалко икономисти и анализатори прогнозират лихвени понижения през следващата година.

"Можеш ли наистина да повишаваш лихвите в рецесия, дори инфлацията да е висока? Това би било необичайно", коментира Ерик Нилсън, световен главен икономист в UniCredit, пише CNBC.

"Има много голям шанс Фед да понижи лихвите към края на следващата година или някъде в този период", допълва Нилсън, посочвайки рецесията като стрелата, която ще спре ястребовия* полет на банката.

Майкъл Йошиками, основател на Destination Wealth Management, посочи, че може да има спад на цената на кредитите още тази година.

"Инфлацията е извън контрол в момента. Фед ще даде много, много силни сигнали, че иска да озапти инфлацията, но ще доведе икономиката до забавен ръст, стагфлация или рецесионна среда и тогава мисля, че Фед ще започне отново да смъква лихвите", прогнозира Йошиками.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
пасъм
преди 1 година
Според мен мечтаете :)Какви 0,75 в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
Аз не съм казал "на", а "над" 2 лева! :-)) Щото и 3 лева са над 2-та лева. ;-) хех... Факт - под 0.75% няма да трогне никой, но страхът от рецесия ги подлудява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Repoman
преди 1 година
То да остане на 2 лв. бива, но с сегашните действия на ЕЦБ, или по-скоро липсата на такива, скоро и нагоре ще го видим. Особено ако следващата седмица ЕЦБ не вдигне поне с 0.75%, защото по-малко вдигане хич няма и да има влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
Айде, честито! Ще свикнем пак да го гледаме над 2 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още