IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите реагираха прибързано към решението на Фед

Пазарите първо действаха, после задаваха въпроси, смятат анализатори и икономисти

20:18 | 28.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица Федералният резерв на САЩ одобри лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.) за втори пореден месец, като посочи, че е възможно да има още един агресивен ход. Въпреки това щатските борсови индекси записаха повишения същия ден (на 27 юли) поради надеждата, че темпът на затягане евентуално ще се забави.

Някои експерти, следящи ходовете на централната банка, смятат, че пазарите са реагирали прибързано, пише Bloomberg.

Икономистите подчертават, че вниманието на Фед продължава да е фокусирано основно върху намаляването на инфлацията, дори това да се случи за сметка на заетостта - другата страна на двойния мандат на регулатора.

Освен това, Пауъл цитира прогнози от средата на юни, които предвиждат лихва от около 3,4% през тази и 3,8% през следващата година - нива, които са над пазарните очаквания.

Т. нар. "точков план", който предстои да бъде обновен през септември, е понастоящем най-добрият ориентир, който дава насоки за това накъде се е насочил Фед през тази година и през 2023 г., каза Пауъл.

"Пазарите първо действаха и после задаваха въпроси", коментира Нийл Дута, ръководител по проучвания за щатската икономика в Renaissance Macro Research LLC. "Не смятам, че инфлацията ще съдейства по начин, който да прави лихвените понижения правдоподобни. Пауъл многократно посочи, че икономиката трябва да се забави, за да се изпълнят целите. Лека рецесия вероятно няма да свърши работа. Ще трябва да направят повече от това", допълни Дута.

Роберто Перли и Бенсън Дюрхам от Piper Sandler посочват, че ръстът в борсовите индекси и по-големият спад в доходността по краткосрочните облигации спрямо този при дългосрочните са "класическата пазарна реакция, която би могла да се очаква, ако възможността от лихвени понижения се е увеличила или времето за тях е било изместено за по-рано".

Но коментарите на Пауъл "не са такива на управител на Фед, който се накланя към по-гълъбова* позиция", написаха двамата експерти,

"Пазарите явно мислят, че крайният резултат от заседанието е, че Фед ще предприеме към по-малко затягане, но е трудно да тръгнеш от пресконференцията (на Пауъл), мислейки, че банката е дала по-гълъбов тон", написаха анализатори от NatWest Markets в своя бележка.

"Ако не друго, въз основа на чутото на конференцията, медианните виждания на централните банкери за пътя на федералната лихва за остатъка от годината може да бъдат значително по-високи", допълват експертите.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Selqnin
преди 1 година
Всичко ще се сгромоляса след изборите! Дали ще издържат до тогава? Вероятно ще издържат. Иначе защо имат печатница за пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Whitestar
преди 1 година
В предвид явлението Биткоин, доджкоин, рипъл и другите им роящи се производни, с реалистичен рейтинг "***", но както и не спиращата печатница за долари - ФЕД, не се предполага бързо овладяване на този необуздан процес наречен инфлация. Бих казал, че финансовите експерти са наясно, че при очернени пазари, сива икономика и мътно реноме на набралите скорост криптовалути - удобен инструмент на престъпността едва ли играта с лихвения процент ще окаже необходимото влияние за "охлаждането" на инфлационните процеси! Но бъдещето ще покаже дали ще надделее манипулацията и дали космическите печалби ще се озаконят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
Не ми било гълъб..... най-ми било ястрeб! ;-) п.п. Откога и думата "ястрeб" е цензурирана бе, сладури?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Julius_BG
преди 1 година
Не ми било гълъб..... най-ми било ястреб! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още