IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обясненията за икономиката на Пауъл разчитат само на най-добрия възможен вариант

Ако търсенето и предлагането са балансирани, тогава инфлацията ще се забави, без да повлияе на броя на заетите и производството, пише Матю Бойслер за Bloomberg

10:58 | 26.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл използва кривите на търсенето и на предлагането - за които учи всеки студент по икономика - за да обясни какво прави централната банка, за да забави растежа на бързопокачващите се цени, пише Матю Бойслер за Bloomberg.

Проблемът е, че неговото обяснение включва единствено най-добрия възможен вариант.

В неговата същност е идеята за вертикална крива на предлагането, която Пауъл посочи като възможна причина инфлацията да се забави също толкова бързо, колкото се и ускори, без да навреди на икономическата активност.

В предмета "Икономика за начинаещи", включващ най-базисните познания за сферата, студентите учат, че нарастващото търсене обикновено води до ръст на цените, който от своя страна мотивира производителите да увеличат продукцията си.

В сегашната икономика обаче, и по-конкретно на пазара на труда, може да се окаже, че безработицата е толкова ниска (последно на ниво от 3,6% през юни в САЩ - б.а.), а броят на наличните служители толкова оскъден, че по-високите заплати вече не ги привличат към групата възможни кадри за наемане.

На продуктовите пазари дейността на бизнеса е толкова ограничена от липсата на налични суровини, че по-високите цени вече не водят до по-висока продукция.

Ако това е правилната преценка за състоянието на икономиката, тогава Фед може и да успее да свали инфлацията от сегашния ѝ 40-годишен връх, без да навреди на заетостта и потрелението. Единственото, което ще е необходимо да направи, е да увеличи лихвите, докато търсенето на труд, стоки и услуги не намалее.

Само когато търсенето и предлагането са балансирани, тогава инфлацията ще се забави обратно по вертикалната крива на предлагането, без да повлияе на броя на заетите или на произвежданите стоки и услуги.

Лесно нагоре, лесно надолу

"Ако имаш такъв модел, един (възможен) резултат е "лесно движение нагоре", но и "лесно надолу"", казва Гаути Егъртсън, професор по икономика в университат Brown в Провидънс, Роуд Айлънд. "Ако са го уцелили точно - съвсем точно - тогава принципно, не би трябвало да видим толкова голяма рецесия. Но това очевидно много зависи от модела", каза още професорът.

В последните месеци Фед значително ускори темпа на затягане на паричната си политика, като завиши и прогнозите си за инфлацията. През юни регулаторът одобри лихвено повишение в размер на 75 базисни пункта (б.п.) - най-голямото от 1994 г. - като намекна, че може да предприеме същия ход на следващото си заседание в края на юли.

Последните данни за потребителските цени показаха годишен ръст от 9,1% през юни, най-големият от 1981 г.

 

В същото време Пауъл все по-често е подлаган на въпроси дали няма агресивните действия на воденото от него ведомство да потопят щатската икономика в рецесия. Борсовият индекс S&P 500 вече е с около 18% под нивото си от началото на годината и все повече икномисти на Wall Street прогнозират икономически спад в следващите тримесечия.

Обяснението с вертикалната крива на предлагане е последният опит на Пауъл да отговори на тези въпроси, без да увеличи страховете, разтърсващи финансовите пазари.

"Това, което видяхме в началото на 2021 г., когато инфлацията се ускори, беше, че много силното търсене нарасна спрямо очакваните ограничения на предлагането и резултатът беше, че цените се увеличиха много", обясни Пауъл пред сенаторите миналия месец.

"Имахме това, което като ефект, е вертикална крива на предлагането, при която няма по-високо предлагане или много рязка крива на предлагането. Следователно получаваш много рязък ръст в цените. Може да има и много рязък спад по същата причина", посочи тогава централният банкер.

Това може да е добро описание на случващото се в някои части на икономиката, като автомобилопроизводството и пътуванията по въздух, коментира Омер Шариф, президент на Inflation Insights, независима фирма за проучвания.

Типичен пример

Производството на автомобили бе използвано като типичен пример. Цената на използваните леки автомобили и камиони бе с 53% по-висока през юни спрямо февруари 2020 г., показват данните на министерството на труда на САЩ.

Същевременно авиокомпаниите отмениха стотици полети за лятото дори когато търсенето е високо. От Delta Air Lines посочиха в своя финансов доклад, че ще намали капацитета си за остатъка от годината или за година дори при продължително силно търсене.

"В случая на колите проблемът са чиповете, при авиокомпаниите е проблемът с персонала", обясни Шариф.

фед фед

Аналогията обаче става по-хипотетична, ако се съотнесе към икономиката като цяло, както правят представителите на Фед, когато сравнят броят на новите работни места към безработните лица, търсещи работа, и говорят за възможността за намаляване на търсенето на труда, без реално да се намали заетостта.

"При (пазара на) труда е много по-трудно да представиш нещата по този начин", смята Питър Уилямс, икономист в Evercore ISI във Вашингтон. "Вероятно най-доброто обяснение е, че имаш сравнителен спад в предлагането и ръст в търсенето при някои сектори, но не и в икономиката като цяло", допълни Уилямс.

Въпреки това Пауъл и колегите му сигнализираха, че са готови да се примирят с по-високата безработица, ако тя доведе до забавяне на инфлацията. Това може да се случи при необходимост или казано с други думи - ако кривата на предлагане на труд не е перфектно вертикална.

Прогнозите на финансовата институция, публикувани миналия месец, показаха очаквания за ръст от 50 базисни пункта на безработицата през следващите години в резултат на покачването на лихвите. Ръководителят на Фед поклати утвърдително глава на тази идея, но с известна предпазливост.

"По принцип, ако търсенето може да намалее, тогава инфлацията може да се върне по този път също толкова бързо, колкото се покачи", каза Пауъл. "Принципно. Никой не го гарантира", уточни централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
Пауъл поглежда към надвисналите облаци и казва- Няма да вали, ама не съм много сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още