IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ястребите във Фед наточват нокти за заседанието си в края на месеца

Инвеститорите се подготвят за най-агресивното затягане на паричната политика на САЩ от десетилетия

21:00 | 14.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Ястребите* във Федералния резерв на САЩ вече наточват нокти на инфлацията. Следващото заседание на регулатора предстои да се състои на 26-27 юли, като вече няколко представители на банката заявиха, че подкрепят още едно голямо лихвено увеличение в размер на 75 базисни пункта (б.п.).

За това сигнализира и управителят на Федералния резерв на САЩ Кристофър Уолър в четвъртък, цитиран от CNBC.

Той обясни, че подкрепя ръст на лихвите от 75 б.п. на предстоящото на 26-27 юли заседание, но ще следи отблизо данните и ще запази гъвкавостта си за това какво трябва да направи Фед, за да озапти инфлацията.

"Базисният ми случай за юли зависи от постъпващите данни", каза Уолър по време на събитие във Виктор, Айдахо. "Има важни предстоящи данни за продажбите на дребно и имотния сектор. Ако данните покажат значително по-висок резултат, ще ме накарат да съм в подкрепа на по-голямо увеличение", каза Уолър.

Статистиката на министерството на труда в САЩ показа в сряда, че индексът на потребителските цени е нараснал с 9,1% през юни на годишна база, надминавайки очакванията на Dow Jones за повишение в размер на 8,8 на сто. Така показателят е записал пореден месец на рекордно покачване, чийто темп е най-бързият от декември 1981 г.

 

 

 

Въпреки това пазарите започнаха да се подготвят за още по-агресивни ходове. След публикуването на статистиката за инфлацията пазарите вече са в очакване на ръст на лихвите от 100 б.п. Вероятността за такъв ход е близо 80%, сочат данните на CME Group в четвъртък.

Одобрението на такова увеличение ще маркира най-големия ръст в рамките на месец от началото на 80-те години насам, когато централната банка отново се опитваше да озапти инфлацията, излязла извън контрол.

"Понижаването на цените е мисия от първостепенно значение за Фед в момента", каза още Уолър, който очаква допълнителен ръст в цената на кредитите и след лятото.

Междувременно финансовият министър на САЩ Джанет Йелън коментира, че инфлацията в САЩ е "неприемливо висока", а озаптяването й ще е "топ приоритет" за Вашингтон.

"На първо място, подкрепяме усилията на Фед и това, което те смятат за необходимо, за да се контролира инфлацията", каза Йелън. "Отвъд това, правим наши собствени стъпки, които смятаме, че ще са подкрепящи в краткосрочен план, за да намалин инфлацията - по-конкретно това, което правим с цените на енергията и със стратегическите петролни резерви", обясни Йелън, като допълни, че почти половината от инфлацията е предизвикана от поскъпналата енергия.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още