IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ показа устойчивост въпреки рецесионните опасения

Секторът на образованието и здравните услуги е повел ръстовете с 96 хил. новооткрити позиции

18:28 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Растежът на новооткритите работни места в САЩ се е ускорил миналия месец с повече от очакваното, сигнализирайки, че основният стълб на щатската икономика продължава да е силен въпреки пробойните, пише CNBC.

Новите позиции извън селскостопанския сектор са се увеличили с 372 хил. броя през юни, което е значително подобрение спрямо очакванията на  Dow Jones за 250 хил., става ясно от данните на министерството на труда в петък.

Въпреки това резултатът реално представлява леко забавяне в темпа на растеж спрямо ревизираните в посока надолу 384 хил. нови работни места през май. Представянето през април също бе понижено до 368 хил. броя нови позиции.

В съответствие с очакванията, безработицата се е задържала на стабилно равнище от 3,6 на сто.

Друг измерител на безработицата, включващ хората, които не търсят работа, и тези с почасова работа поради икономически причини, е записал рязък спад от 7,1% до 6,7%.

Средното почасово заплащане се е покачило с 0,3% през месеца и с 5,1% на годишна база (спрямо очакванията за 5 на сто ръст).

Секторът на образованието и здравните услуги поведе ръстовете с 96 хил. нови позиции, докато професионалните и бизнес услуги са разкрили нови 74 хил. работни места. Друг двигател на ръста е бил туристическият сектор (67 хил.), този на здравеопазването (57 хил.) и други.

Данните се следят отблизо от Федералния резерв на САЩ, който през юни одобри най-голямото си лихвено повишение от 1994 г. насам. Следващото заседание на банката ще се състои в края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още