IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ускорява битката с инфлацията с ръст на лихвите от 75 базисни пункта*

Централната банка може да увеличи лихвите със сходен темп и на следващото си заседание през юли, намекна Джером Пауъл

21:09 | 15.06.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Федералната комисия по отворения пазар увеличи със 75 базисни пункта основната лихва, продължавайки с опитите за укротяване на инфлацията. Това е най-голямото покачване от 1994 г. насам от страна на централните банкери, които сигнализираха, че ще продължат с по-агресивно затягане на паричната политика.

Ръководството на централната банка повиши целевия диапазон по референтния си лихвен процент до 1,5-1,75%, съобщава Bloomberg.

По време на пресконференция след обявяването на решението управителят Джером Пауъл заяви, че централната банка може да увеличи лихвите със сходен темп и на следващото си заседание през юли.

„От днешна гледна точка увеличение или от 50 базисни пункта, или от 75 базисни пункта изглежда най-вероятно на следващата ни среща“, каза той.

„Темпът на тези промени ще продължи да зависи от идващите данни и развитието на прогнозите за икономиката“, допълни гуверньорът. „Очевидно е, че днешното увеличение от 75 базисни пункта е необичайно голямо и не очаквам ходове от този мащаб да бъдат често срещани“, каза още той.

В решението си от сряда Фед също така потвърди, че ще свие мащабния си баланс с 47,5 млрд. долара на месец – мярка, която влезе в сила на 1 юни, като сумата ще набъбне до 95 млрд. долара през септември.

Федералната комисия по отворения пазар „предвижда, че продължаващите увеличения в целевия диапазон ще бъдат уместни“, се казва в позицията на регулатора от сряда. „Комисията е силно ангажирана с връщането на инфлацията в нейната цел от 2%“, се казва още.

Ръководството на банката също така преразгледа прогнозите си за икономиката – от сценария с меко приземяване през май до доста по-твърдото кацане през юни. Това подчертава трудната задача пред Джером Пауъл в опита му да овладее инфлацията, без да се стига до рецесия.

Гуверньорът, който наскоро получи потвърждение от Сената на САЩ за втори мандат, също така има нелеката задача да възстанови реномето на Фед като надежден борец с инфлацията пред инвеститорите и американските граждани, които стават все по-недоволни от покачващите се цени.

Федералният резерв очаква инфлацията, измерена спрямо индекса на цените за лично потребление на министерството на търговията, да достигне 5,2% тази година. Това е повишение от 4,3%, очаквани през март, на база на

Прогнозите за брутния вътрешен продукт (БВП) са ръстът му да се забави до 1,7% тази година спрямо 2,8%, очаквани през март. Безработицата пък може да се увеличи до 4,1% в края на 2024 г. от по-ранните 3,6%.

Решението за лихвените проценти контрастира с думите на Джером Пауъл от миналия месец, че Фед не обмисля активно увеличението от 75 базисни пункта, макар че не го отхвърля като възможност при промяна на условията. Въпреки че гуверньорът очерта две увеличения от по 50 базисни пункта през юни и юли, той все пак отбеляза, че това ще зависи от развитието на икономиката.

А централните банкери определено имаха върху какво да разсъждават: в петък официалните данни показаха, че инфлацията в САЩ се е ускорила до 8,6% за 12-те месеца до май – най-много от 40 години насам. Данните опровергаха надеждите, че инфлацията може би вече е стигнала своя пик.

Дори още по-притеснително за централната банка бе проучването на Университета в Мичиган, според което респондентите очакват цените да растат с 3,3% годишно през следващите пет до десет години. Това е най-много от 2008 г. насам и представлява ръст спрямо 3% през май.

„Обичайното правило е, че ако се притеснявате за това как движенията ще се отразят на финансовите пазари, пристъпвате предпазливо“, коментира старши икономистът на Barclays Джоната Милар. „Страхувате се от риска да не счупите нещо. В такъв случай си заслужава да счупите нещо. Намираме се в ключов момент, където изглежда, че тяхната надеждност (на ръководството на централната банка – бел. ред.) започва да ерозира“, допълва той.

След публикуването на данните водещите индекси на Wall Street изтриват част от по-ранните си ръстове. Dow Jones Industrial Average изтрива цялото повишение, докато при S&P 500 и Nasdaq Composite увеличението е от съответно 0,5% и 1%.

*Информацията е допълнена с изказването на Джером Пауъл към 22 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ето ти 2 случая на 2 държави които са застанали на пътя на "мечката" - Афганистан и Финландия :) Има още много да учиш ... да не ти обяснявам,че ако САЩ не даваха оръжие и храна на твоята мечка през 1945-та нямаше да има мечка изобщо. Ама това е друга тема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
През последните години се убедих,че шефовете на тези централни банки са едни скъпоплатени ид,иоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
hazard
преди 1 година
Тебе само Тръмп ще те оправи - е, той ще си обяви програмата другият месец.И, познай, озлобеното население ще гласува за Зелените, Умни и Либерални Демократи ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
hazard
преди 1 година
Тук темата е САМО за ФЕД и лихвите, анадъм му ??Ходете се ритайте по кокалчетата пред блока или във други форуми.12 мнения и нито едно по текущата тема ?Пауъл излъга предишният месец, не можем да му вярваме повече.БайПън щял да наказва Big Oil Companies със екстра 21% .... тоя освен, че пътник през ноември, ами и е изкукуригал.Инфлацията от 8.4% зависи от олиото, не от лихвите.Не и от лихви 1, 2 или 3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Пхаххаххаа ... още един бивш атакист , настоящ изрожденец ... могучая три месеца мъчи два града в Украйна да завземе . Кой ще подчинява ве смееешен ... :))) . Утече й 20% от флота и сухопътните ... С кво ще подчинява веее смешен ... В момента се режат далекопроводи , режат се газови тръби , затварят се летища , раздигат се релсови пътища , издигат се нови кльонове , режат се кабели за банкови и телекомуникационни връзки . От матушката се изнасят всякакви компании от хамерикански , европейски , корейски , до японски и китайски . Китайците се изнасят вееее *** . Алиекспрес са спрели доставки и затварят междинни складове , банковите клонове на китайците затварят . Кое от изброеното не ти е ясно ... ?! Кое не виждаш ?! Не разбираш ли какво се случва ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
Sandy
преди 1 година
След като Украйна капитулира, а това е неизбежно, тогава Русия ще подчини и Европа. Такъв е планът. Дали този план ще успее, ще видим, но който е заставал на пътя на мечката, винаги е бил смачкван. Така, че прекрояването на света продължава, а в него ***, глобалисти и сатанисти повече няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
Борката
преди 1 година
ФЕД допуска грешката на Мусолини. Мислел си, че има армия римляни, а те се оказали италианци. И от там резултат плачевен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Пак надоле? Хаха, нито понятие от икономика имаш, копейник, нито пък поне да провериш в Гугъл малко статистика ти стига акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 10
Sandy
преди 1 година
Продават огромни количества оръжия, не само в Украйна, но и в Европа и къде ли не, а при висок курс на долара купувачите кихат яко.. и краварите печелят яко. Това е временно, ще продължи до края на годината, после пак надоле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още